shutterstock 667305316 e1551979913303

Akne eller kviser forekommer spesielt i ansikt, nakke, bryst, rygg og endog armer. En spesiell variant kan ses i armhuler og lysken. 80% av alle ungdommer rammes av kviser. Jenter rammes oftest noe tidligere enn gutter, generelt begynner problemet å melde seg i 15-16 års alder.

Akne

Hva er akne?

Akne og kviser er samme sak. Utviklingen av kviser kommer sammen med kjønnsmodningen. Hormonene som produseres stimulerer til økt talgproduksjon og et uheldig samspill med økt talgproduksjon, tilstopping av utførselsganger og som regel en spesiell bakterie resulterer i akne.

Problemet starter i talgkjertlene som ligger dypt i huden, ofte i tilslutning til hårsekker. Talgkjertlene er avhengig av tynne utførselsganger som bringer talgen til hudoverflaten. Den gulhvite talgen kan bli stående i gangen som «hudormer». Blir tuppen av ormen stående i poreåpningen over noe tid vil den oksideres og bli svart.

Talg kan også hope seg opp i dybden som utvides og kan danne små klumper og cyster. Hissigere sammenflytende akne kalles akne konglobata.

Akne eller kviser forekommer spesielt i ansikt, nakke, bryst, rygg og endog armer. En spesiell variant kan ses i armhuler og lysken. 80% av alle ungdommer rammes av kviser. Jenter rammes oftest noe tidligere enn gutter, generelt begynner problemet å melde seg i 15-16 års alder. Hos 20 % av pasientene blir det et vedvarende problem som følger dem opp i voksen alder. Tilstanden kan oppleves som et sosialt problem og den kan gi kraftig arrdannelse, kjent som «ice pick scar» som henspeiler på at det ser ut som merker isøkser etterlater seg.

Myte 1: Akne er et resultat av dårlig hygiene
Hvis du tror på dette og begynner å vaske huden hardere og oftere, kan tilstanden forverres. Akne forårsakes ikke av skitt eller fett/olje på overflaten. Selv om overskudd av fett på huden, døde hudceller og skitt kan se lite pent ut skal huden ikke skrubbes ren. Kraftig vasking og skrubbing og for mye vask kan faktisk gjøre vondt verre. Det beste rådet er vanlig moderat vask 2 ganger per døgn med normal tørking av huden. Bruk adekvat aknebehandling.

Myte 2: Akne er forårsaket av dårlig kost
Omfattende vitenskapelige studier har ikke funnet noen sammenheng mellom kost og akne. Hverken sjokolade, potetgull, pommes frites eller pizza gir akne. Det finnes noen som vil hevde at kost kan påvirke deres akne. Skulle du føle en slik sammenheng, er det selvfølgelig best å unngå disse matvarene. En mest mulig ideell kost er uansett å foretrekke. I henhold til all vitenskapelig dokumentasjon er det ingen grunn til å ta  kosthensyn hvis akneproblemet behandles adekvat.

Myte 3: Akne er en kosmetisk lidelse
Akne er ingen alvorlig trussel mot noens helse, men akne påvirker folks utseende og derigjennom deres psykiske velvære. Akne kan etterlate arr for livet.

Myte 4: Du må bare leve med din akne til den brenner ut
Realiteten er at akne kan behandles effektivt. Hvis aknebehandling du har prøvd ikke fører frem, er det all grunn til å oppsøke en klinikk med kompetanse. Med de mange behandlinger og produkter som finnes i dag er det ingen grunn til at noen behøver å lide av akne eller utvikle aknearr.

Valg av behandling

Valg av behandling avhenger av hvilken type kviser du har, alvorlighetsgrad, alder, tendens til arrdannelse og om du har andre sykdommer. De fleste med en mild akne blir bra kun med lokalbehandling og god veiledning. Lokalbehandling er forskjellige kremer eller lokal antibiotika hvorav noen er reseptbelagte. Hudpleiere kan ha gode behandlingsresultater med utklemming, rensing av hud og bruk av div. lokale midler. Det finnes i dag en lang rekke produkter i markedet.

Der aknen er blitt et større problem konsulteres ofte lege. Tradisjonelt har antibiotikatabletter (tetracyklin) over lengre tid blitt benyttet. Isotretinoin er en tablett som gir gode behandlingsresultater, men som grunnet bivirkningsfaren er reservert de mer alvorlige akne- tilfellene. Utskrivning av dette er forbeholdt hudleger. Kjemisk peeling bl.a. med salicylsyre kan gi gode behandlingsresultater. Det finnes forskjellige peelinger i bruk.

Laser eller plasma kommer til anvendelse for behandling av oppståtte arr. Det finnes forskjellige måter å redusere /løfte arrene på, generelt benyttes metoder med minikirugi, sliping, laser og plasma.

Har du problemer med akne?

Vi i Aviva Helse er tilgjengelige både på mail og telefon for å besvare dine henvendelser. Du kan også se på våre ofte stilte spørsmål eller ta kontakt med oss via kontaktskjemaet under. Det er selvfølgelig helt uforpliktende!

Her kan du bestille konsultasjon.

<-- Tilbake til oversikt

Hvorfor velge AVIVA?

Med mer enn 30 års erfaring og over 20.000 utførte operasjoner er vi blant de mest erfarne i landet

Les om klinikken

Lurer du på noe?

Ta kontakt med oss via vårt kontaktskjema.

Kontakskjema
Halfdan 2