Hva er brokk?
Brokk er en utposning av bukhinnen gjennom en svakhet i bukveggen. Slike svakheter oppstår ofte der det går strukturer gjennom bukveggen som f.eks. navlesnoren (navlebrokk) eller samlestrengen med sædleder og blodårer til testikkelen (lyskebrokk, pungbrokk). De kan også oppstå i arr andre steder i bukveggen. Innholdet i den utposete bukhinnen (brokksekken) kan være tarm- eller fettvev.
Selve operasjonen
Operasjon har som mål å bringe brokksekkinnholdet tilbake til sin naturlige posisjon, og lukke åpningen i bukveggen.
Avhengig av type brokk vil fremgangsmåten være noe forskjellig. I dag benyttes ofte «nett», som er en fluenettingliknende duk eller propp av et ikke-oppløstbart vevsvennlig stoff. Dette gror inn med kroppens arrvev, og bidrar til å skape en solid lukking av åpningen. Resultatene med denne teknikken er generelt bedre enn med de eldre brokkplastikkene der man kun sydde igjen åpningene.
Bedøvelse
Generelt utføres inngrepet i narkose, med supplerende lokalbedøvelse som også bidrar til mindre smerter etter operasjonen.
Etter brokk operasjonen
Bandasjer skiftes ved eventuelle gjennomblødninger. Du kan dusje etter to dager. La papirtapen sitte på såret, men fjern/skift ev. bandasjer. Det er vanlig at man hovner opp rundt såret. Menn som opereres for lyskebrokk kan få hevelse ved pungen. Dette skyldes som regel mindre blødninger som vil forsvinne av seg selv.
Vevet under operasjonssåret kan føles hardt en stund etter operasjonen, men dette vil gradvis mykne. Unngå tungt arbeid og tunge løft de første fire ukene etter operasjonen.
En eventuell kontroll avtales med legen, da det ikke er nødvendig med rutinekontroll. Såret sys vanligvis med oppløsbar tråd. Dersom det er sting som må fjernes, vil du få beskjed om dette. Det anbefales at du skifter tapen på såret etter 10-12 dager, og deretter ukentlig i to måneder.
Bruk tape av type Micropore, Scanpore som kan kjøpes på apotek. Tapingen vil øke sjansen for et penest mulig arr. Det er vanlig med sykemelding i én til fire uker avhengig av type arbeid.
Eventuelle komplikasjoner
Ethvert kirurgisk inngrep innebærer en viss risiko. Det kreves nøye planlegging og strenge sikkerhetsrutiner for å holde denne risikoen så lav som mulig.
Har du problemer med brokk?
Vi i Aviva Helse er tilgjengelige både på mail og telefon for å besvare dine henvendelser. Du kan også se på våre ofte stilte spørsmål eller ta kontakt med oss via kontaktskjemaet under. Det er selvfølgelig helt uforpliktende!
Se andre kropp-behandlinger.
Her kan du bestille konsultasjon.