Ønsker du deg fastere og penere bryster? Et brystløft vil løfte og stramme opp brystene og tilpasse brystvortene slik at fasongen blir fastere uten å redusere den opprinnelige størrelsen. Resultatet blir ganske enkelt et mer ungdommelig, fastere og flottere utseende.

Brystløft

Hva er brystløft?

Brystløft er en operasjon som har som mål å heve et bryst som henger, enten dette er en naturlig tilstand eller et resultat av amming, vektreduksjon eller aldersutvikling. Operasjonen ligner en del på brystreduksjon, og forskjellen består i hovedsak av at det ved brystløft kun fjernes hud, og ikke kjertel- og fettvev. Inngrepet kalles også «lift».

Avhengig av om pasienten er fornøyd med det eksisterende volumet i brystet, eller kan tenke seg å øke dette, vil «utspiling» av brystet med økt volum i form av en protese være et alternativ. Avhengig av hvor mye brystet henger, vil dette kunne gjøres med eller uten at det samtidig fjernes hud. (Se egen informasjonsbrosjyre om proteser.)


 

Konsultasjon er viktig

Før du kan settes opp til operasjon, må du møte til en konsultasjon der du vil få grundig informasjon om inngrepet. Du som pasient og legen vil i fellesskap diskutere hva som vil gi det beste resultatet i forhold til forventninger. Bor du langt unna vil legen kunne foreta en vurdering ut ifra gode bilder tatt forfra, skrått forfra og fra siden. Det er da viktig og samtidig få vite høyde og vekt, samt hva du som pasient ønsker. Operasjonen vil da kunne diskuteres per telefon.

Under et brystløft blir pasientens bryster og brystvorter løftet og strammet opp. Resultatet blir dermed en fastere byste med et yngre og mer yppig utseende.

 

Før brystløft

Før en operasjon gjøres, vil alle praktiske detaljer avklares. Du får kontrakt, avtale om tid, resepter, infoskriv mv.

De siste to ukene før inngrepet må du unngå medisiner som virker inn på blodets leveringsevne. Du må derfor holde deg unna smertestillende medikamenter som inneholder stoffet acetylsalisylsyre. Dersom du må bruke smertestillende, bør du bruke Paracet, Paralgin eller lignende. Du må også unngå E-vitamin i store doser. Du kan ikke bruke p-piller fra to uker før operasjonen (gjelder ikke minipiller eller østrogentabletter i forbindelse med overgangsalder). Røykere har tolv ganger så stor risiko for sårkomplikasjoner – det er derfor uhyre viktig å ikke røyke i minimum to uker før og etter et inngrep.

Resepten gjelder for antibiotikatabletter, desinfiserende såpe (Hibiscrub) og smertestillende tabletter. Hibiscrub brukes til å vaske hele kroppen og håret kvelden før operasjonen, samt på morgenen selve operasjonsdagen (husk å bytte til rene klær etter hver Hibiscrub-vask). Forebyggende antibiotika tas et par timer før operasjonen. Dersom du har fått resept på Celebra, tas dette like før operasjonen sammen med Paracet som du får ved klinikken. Smertestillende midler som skrives ut rutinemessig er Pinex Forte som benyttes etter behov de påfølgende dagene. Du må ikke bruke sminke, neglelakk etc. på operasjonsdagen, og vi ber deg legge igjen smykker, ringer etc. hjemme. Du må møte fastende til operasjonen. Dette innebærer at du ikke kan spise, drikke, røyke eller tygge tyggegummi de siste seks timene før inngrepet. Det eneste unntaket er en liten slurk vann du kan ta i forbindelse med tablettene.

Det er viktig at du møter til operasjonen uthvilt og i god form. Dersom du er forkjølet eller har feber, må du ta kontakt med klinikken for nærmere vurdering. Det kan i slike tilfeller bli aktuelt å utsette operasjonen.

 

Under operasjonen

Det finnes mange metoder som kan benyttes. Enkelte metoder strammer kun inn hud på overflaten. Dette er metoder som kun kan benyttes ved mindre løft. Dersom man bruker denne metoden på et større bryst med mer vekt og heng, vil det være behov for mer innvendige tiltak i brystvevet. I praksis vil det være arrene og effekten/varigheten av løftet som vil ha størst betydning for deg som pasient.

Tre ulike teknikker

  1. Ved den vanligste metoden legges snitt rundt brystvorten og i en strek fra brystvorten ned til folden under brystet. Noen ganger må det ev. også aksepteres et kortere arr i folden under brystet. Metoden kan benyttes som et rent hudløft hvis brystet er lite/behovet for løft er moderat. På et noe tyngre bryst med en del løftbehov vil hudløftet alene kunne resultere i skrukkete arr og raskere tilbakesig siden huden ikke er sterk nok til å bære vekten av brystet over tid, og derfor gradvis vil strekke seg. Metoden vil kunne kombineres med innlegg av protese.
  2. En annen teknikk benytter snitt kun rundt brystvortene der det fjernes en smultring av hud. Fordelen ved denne snittføringen, er at arrene blir færre. Teknikken er best egnet hos de pasientene som kun trenger et mindre løft, og spesielt hvis det samtidig er ønske om å redusere størrelsen på brystvorteområdet. Operasjonsmetoden kan også kombineres med innlegg av proteser.
  3. Av og til kan det være nødvendig å akseptere arr av samme type som ved brystreduksjon. Dette er større arr enn ved de foregående teknikkene, og er ankerformet med arr rundt brystvorten, en vertikal strek fra brystvorten ned til folden og i en større del av foldens lengde. Teknikken er mest aktuell der det er snakk om store løft der det må fjernes mye hud.

 

Etter brystløft

Klinikken kan levere sports-bh til kr.500,-. Alternativt kan du ha med egen. Denne skal benyttes hele døgnet i seks uker etter operasjonen. Du får hvile noen timer på klinikken før du reiser hjem. Du må ha avtale med noen som henter deg på klinikken og som kan være hos deg den første kvelden/natten etter operasjonen. Du kan selv fjerne løse kompresser i bh-en etter 1–2 dager. Kontroll avtales ved klinikken etter ca. 10 dager. Det er ingen sting som skal fjernes.

Du kan dusje etter 4–5 dager. Ordinær trening som jogging, skigåing, helsestudio, ballspill og lignende frarådes de første seks ukene. Generelt sett får man ikke sykemelding etter kosmetiske inngrep. Fravær fra jobb må derfor planlegges, men det er sjelden nødvendig med mer enn noen få dager.

 

Etterkontroll

For å få penere arr, anbefaler vi at du taper arrene i tre måneder etter inngrepet. Skift ukentlig. Bruk tape av papirtype (Micropor, Scanpor mfl.). Får du hudreaksjon (rødt/sårt) på noe tidspunkt, skal du slutte med tape. Du kan eventuelt forsøke silketape. Alle brystløft vil sige noe de første månedene etterpå. Du bør derfor vente til seks måneder etter operasjonen før det foretas etterkontroll av resultatet.

 

Komplikasjoner etter brystløft

Nedsatt følelse i brystvortene
Man kan få nedsatt følelse i brystvortene etter et brystløft. Hyppigheten av dette varierer med metode og en eventuell samtidig innlegging av protese. Generelt oppstår dette heldigvis sjelden.

Amming
Evnen til å amme vil kunne reduseres, igjen noe avhengig av operasjonsmetode. I og med at man ikke fjerner kjertelvev, vil dette imidlertid ramme de færreste. Et annet aspekt er at en eventuell ny graviditet med etterfølgende amming vil kunne ødelegge en del av operasjonsresultatet. Dette er hovedårsaken til at vi anbefaler å vente med denne operasjonen til man har fått de barna man ønsker.

Infeksjoner
En sjelden gang kan det oppstå infeksjon etter inngrepet. Brystet vil generelt være ømt, litt misfarget og fast etter operasjonen, men rød og varm hud samt feber eller frysninger er tegn det må reageres på. Oftest vil dette kunne stanses ved antibiotikabehandling, en sjelden gang med kirurgisk opprensing. En eventuell postoperativ infeksjon kan gi mindre pene arr. Disse vil det imidlertid alltid kunne pyntes på.

Arr
Det største problemet er at arr alltid vil bli synlige. Hva som vil aksepteres av arr er således også med på å bestemme valg av metode. Ved moderat heng, vil resultatet i enkelte tilfeller bli best kun ved noe volumøkning (protese). Som ved de fleste andre operasjoner vil noen pasienter få pene små arr, mens andre danner bredere og tykkere arr. Kirurgen syr alltid med innvendige sting for å unngå trådmerkene i huden. Generelt gir moderne tråd mindre reaksjon i arr enn gamle, men det vil aldri være mulig å garantere pene arr.

 

Vurderer du brystløft?

Det er naturlig at man lurer på en god del ting når man vurderer en brystløftoperasjon. Vi i Aviva Helse er tilgjengelige både på mail og telefon for å besvare dine henvendelser. Du kan også se på vår informasjonsside eller ta kontakt med oss via kontaktskjemaet under. Det er selvfølgelig helt uforpliktende!

Her kan du bestille konsultasjon.

<-- Tilbake til oversikt

Hvorfor velge AVIVA?

Med mer enn 30 års erfaring og over 20.000 utførte operasjoner er vi blant de mest erfarne i landet

Les om klinikken

Lurer du på noe?

Ta kontakt med oss via vårt kontaktskjema.

Kontakskjema
Halfdan 2