Kropp e1551977723243

Bukplastikk gir deg den flate magen du drømmer om etter overvekt eller svangerskap!

Bukplastikk

Hva er bukplastikk?

Dette er en operasjon du ser resultatene av umiddelbart. Hud- og fettoverskudd fjernes, og magen blir stram, fast og flat. Med over 1000 utførte bukplastikk-operasjoner er dr. Halfdan Vier Simensen blant de mest erfarne plastikkirurger i landet.

NB! I juni 2009 ble vi godkjent som privatsykehus av Helse- og omsorgsdepartementet. Dette innebærer at vi nå, som en av få klinikker i Oslo, kan tilby overnattingmulighet med profesjonelt tilsyn etter operasjonen.

Hvorfor forandrer magens form seg?

Etter graviditet og kraftig vektreduksjon oppstår ofte et større eller mindre overskudd av løs hud og fett på magen, ofte i tillegg til strekkmerker. Overskuddet kan bli så stort at det danner overheng på øvre og/eller nedre mage, såkalt hengebuk eller fettforkle (latin: cutis laxa). Ikke sjelden oppstår da i perioder eksem, lukt, fukt, sårdannelse eller infeksjon i hudfoldene. At man psykisk sett ikke er så fornøyd med sin mave er et vel kjent fenomen.

Her ser du hva en bukplastikk er.

I tillegg kan andre forhold påvirke størrelsen på magen, blant annet vil stor svai i ryggen ville gjøre at magen skyves fremover. Innholdet i magen (innvollene og mengden av innvollsfett) vil gjøre at bukveggen presses fremover. Det er tydelige kjønnsforskjeller og arvelige forhold som bestemmer mengden av innvollsfett, men generelt vil det kunne sies at overvekt alltid vil ledsages av en viss mengde innvollsfett. Dette kan ikke fjernes kirurgisk.

Slappe magemuskler eller overstrekking av vevet mellom disse i forbindelse med svangerskap, vil resultere i at magen «slippes» lengre ut. Denne svakheten lar seg som i varierende grad trene opp. Dersom det er midtlinjen som er overstrukket, kan denne sys sammen igjen.

Hos de fleste vil mengden av fett både i underhuden og rundt innvollene kunne reduseres med slanking og mosjon. Magemusklene vil likeledes kunne styrkes ved trening. Da fettsugingsmetoden ble utviklet, ble antall bukplastikk-operasjoner redusert. Det viste seg at huden, spesielt hos yngre mennesker, ofte hadde en forbausende evne til å trekke seg sammen etter fettsuging. En erfaren kirurg vil i dag kunne si på forhånd i hvilken grad man ville kunne få et tilfredsstillende resultat med fettsuging alene, eller om det vil være nødvendig med bukplastikk. Enkelte pasienter vil også kunne få en vurdering rundt hvorvidt det er hensiktsmessig å utføre fettsuging eller bukplastikk uten betydelig slanking og trening først.

Ved planer om svangerskap anbefaler vi å utsette bukplastikken til alle fødsler er tilbakelagt, da en graviditet lett vil kunne ødelegge et fint resultat.

Har du tidligere fått utført en fettsuging, og angrer på at det ikke ble fjernet hud samtidig, vil dette kunne gjøres i etterkant. Dersom kirurgen kommer til at bukplastikk vil være det beste alternativet, er det en del forhold å ta standpunkt til. Er problemet like stort over navlen som under? Er det snakk om bare hud, eller også om mye fett? Er det mye fett på hoftene? Hvordan er bukmuskelen? Hva vil pasienten akseptere av arr? Er pasienten motivert for et for så vidt stort inngrep som en bukplastikk? Har pasienten andre sykdommer av betydning? Røyker pasienten? Har pasienten planer om å få flere barn? Generelt vil en konsultasjon for å diskutere problematikken være nødvendig, men dersom du bor langt unna vil vurdering også kunne gjøres ut fra fotografier og konsultasjon per telefon.

Spesielle vurderinger må til hos pasienter som tidligere har vært ekstremt overvektige, da det her samtidig kan være løse hudfolder på hofter og rygg, lår, rumpe mv., som kan kreve mer omfattende tiltak.

Prinsipielt skilles det mellom liten og stor bukplastikk. Forskjellen består i at man ved liten bukplastikk kun tar sikte på å stramme inn huden nedenfor navelen, mens en stor bukplastikk også strammer inn øvre del.

Resultat etter bukplastikk

Du vil selvfølgelig kunne se umiddelbart resultat av behandlingen, men det er viktig å være klar over at det tar mange uker før hevelse, hardhet, småstikninger og følelse av stramhet er gått tilbake. Nummenhet på nedre mage er vanlig, og følelsen her normaliseres sjelden helt. Det bør således gå ca. 6 md. før etterkontroll.

Før bukplastikk-operasjon

Ved bukplastikk løsnes huden så mye fra underlaget at blodsirkulasjonen blir nedsatt de første ukene etter operasjonen. Røyking reduserer generelt blodsirkulasjonen i huden, det er derfor viktig å slutte å røyke minst to uker før operasjonen, og ikke begynne igjen før det har gått minst to uker etter operasjonen. Dersom du likevel velger å røyke, vil dette øke risikoen betydelig for komplikasjoner i form av manglende tilheling og infeksjon. Du vil før operasjonen få tilsendt resept på antibiotika til forebyggende bruk, Hibiscrub-såpe og smertestillende medisiner. Hibiscrub brukes til å vaske hele kroppen inkl. hår kvelden før operasjonen, samt om morgenen på operasjonsdagen. Husk rene klær etter hver vask. I tillegg brukes forebyggende antibiotika som angitt på resepten.

Noen medisiner reduserer blodets evne til å levre seg, og det er viktig at slike ikke brukes de siste 14 dagene før operasjonen. Dette gjelder alle medisiner som inneholder acetylsalisylsyre samt antiflogistika som brukes mot ledd-, muskel- og menstruasjonssmerter. I tillegg kan enkelte naturpreparater virke på samme måte. Ved tvil – ring og spør!

Du må møte fastende til operasjon. Dette innebærer at du ikke kan spise, drikke, røyke eller tygge tyggegummi de siste seks timene før operasjonen. De medisinene du får resept på (samt ev. vanlige medisiner du bruker) kan imidlertid svelges med litt vann. Du må ikke bruke sminke, neglelakk, piercing, fuktighetskrem etc. på operasjonsdagen, og vi ber deg legge igjen smykker, ringer etc. hjemme. Dersom du har spesielle ønsker mht. plassering av arret i forhold til bikinitruse, tanga eller lignende, bør du ta med disse med på operasjonsdagen.

Under bukplastikk-operasjon

Med mindre det foreligger ekstremt lite fett, vil inngrepets første del bestå av en fettsuging. Det vil deretter legges et keisersnittlignende tverrsnitt («bikinisnitt») like over kjønnsbehåringen. Huden med litt fett under løsnes deretter fra magemuskelens overflate.

Dersom det gjøres en liten bukplastikk, løsnes det kun opp til navlen. Dersom det skal gjøres en stor bukplastikk, må navlen løsnes fra omgivelsene slik at huden kan løsnes fra underlaget videre opp mot mellomgulvet og ribbeinsbuen. Hos en del kvinner vil det etter svangerskap ha oppstått en overstrekking av bindevevet mellom de rette magemusklene i magens midtlinje. Dette vil man som regel kunne kjenne før operasjonen, og midtlinjen vil da i løpet av operasjonen sys sammen. Huden vil deretter strekkes nedover med fjerning av overskuddshuden nedad. Har navlen blitt løsnet fra huden omkring, må denne festes til et nytt hull som lages i huden som nå ligger strukket over navlen. Det vil dermed ved en stor bukplastikk også måtte bli et arr rundt navlen. Man snakker populært om å «flytte navelen», men navlebunnen sitter altså på samme sted som før.

Avhengig av hvor mye hud og fett som foreligger på magen, vil det være litt forskjell på hvordan det endelige arret vil bli. Ved en liten bukplastikk vil man kunne greie seg med et keisersnittlignende arr nedad, men generelt kan man si at jo mer hud som fjernes, jo lengre arr må aksepteres.

Unntaksvis kan det også skje at det legges et arr også i magens midtlinje for ikke bare å strekke huden nedover, men også stramme inn omkretsen. Dette er kun aktuelt i spesielle situasjoner, og det vil alltid diskuteres på forhånd.

Vanligvis legges det inn et dren ved avslutning av operasjonen. Dette er en plastslange som kobles til en plastpose på utsiden. Den har til oppgave å suge ut blodrester og sårvæske som ellers ville kunne bli liggende under huden.

Bedøvelse

Inngrepet tar ca. to timer, og utføres vanligvis i narkose.

Etter bukplastikk-operasjon

Etter operasjonen vil du hvile på klinikken i noen timer. Det er nødvendig at hjemreisen ikke er for lang fra klinikken – både fordi dette kan bli anstrengende, og fordi det er nødvendig at du kan få hjelp fra klinikken dersom det skulle oppstå problemer. Er du tilreisende er det derfor nødvendig å ordne seg med hotell eller overnatting hos slekt/venner inntil drenet fjernes ved kontrollen. Du bør ha noen som henter deg ved klinikken etter inngrepet og passer på deg det første døgnet. Overnatting ved klinikken er mulig etter avtale.

Ved disse inngrepene bruker man relativt mye lokalbedøvelse, spesielt hvis det kombineres med f.eks. fettsuging av hoftene. Denne væsken vil vanligvis sive relativt rikelig i begynnelsen. Man kan lett engste seg for at dette er blødning, men vanligvis ser man lett forskjell på blodvann og reell blødning.

Det vil alltid være en del stramming i såret. Dette medfører at man i løpet av de første dagene vil ha litt problemer med å rette seg helt opp. De første dagene etter operasjonen anbefales bruk av et par store puter under knærne og ev. litt hevet overkropp, slik at man får en knekk i hoften.

Du reiser hjem med bandasjer og en stram body eller bredt «belte» som skal sitte på til drenene fjernes. Du blir instruert i hvordan drenet fungerer, og som regel vil ikke disse fjernes før det kommer under 20–25 ml i døgnet. Vanligvis er det nødvendig med 4–5 dager. Du vil få med egen instruks vedrørende håndtering av drenet. Du vil alltid få tilbud om å få dette fjernet ved klinikken. Dersom reiseavstanden er lang, kan det imidlertid også ordnes av fastlegen. Bandasjene fjernes samtidig med drenet. Under bandasjen er det tape på såret. Tapen skal sitte til kontroll nr. 2 etter 12–14 dager, da også stingene rundt navlen fjernes. De øvrige stingene løser seg opp av seg selv.

Du kan dusje etter 4–5 dager, men husk å la tapen sitte. Denne vil tørke på kroppen. Kompresjonsplagget skal brukes hele døgnet i to uker, og deretter ytterligere to uker på dagtid. For å øke muligheten for penere arr, anbefaler vi å tape arrene i ca. tre måneder etter operasjonen.

Rekonvalesenstiden er svært varierende, og behovet for sykemelding avhengig av arbeidssituasjon. Generelt er de fleste svært spreke når stingene fjernes etter ca. 14 dager, men behovet for sykemelding kan vare 2–3 uker utover dette.

Eventuelle komplikasjoner etter bukplastikk

De komplikasjonene som er listet opp nedenfor, oppstår kun i sjeldne tilfeller. Gode rutiner omkring operasjonen og erfaring med over tusen slike inngrep, bidrar generelt til lav risiko ved vår klinikk.

Blødning
Det vil alltid være risiko for blødninger etter større bløtdelsinngrep. Mange små blødninger stoppes under operasjonen, men hos enkelte kan det begynne å blø igjen. Faren for dette vil primært være innen de første 12 timer etter operasjonen. Tegn på blødning vil være inntrykk at tykt blod i drenet, tilsvarende ev. ut langs drenet hvis dette går tett. Hevelse på magen vil kunne være vanskelig å bedømme pga. bandasjeringen og at det skal relativt mye til før det synes. Avtagende allmenntilstand med økende blekhet, slapphet, uvelfølelse og besvimelsestendenser er tegn det bør reageres på.

Infeksjon
Dersom du får en infeksjon, vil du merke dette i løpet av de første dagene. Feber og/eller frysninger bør det alltid reageres på. Lokale infeksjonstegn vil være rødhet og varme i huden.

Serom
Det vil alltid sive væske fra en sårflate under huden. Dette er grunnen til at man har dren de første dagene. Dersom det fortsetter å komme væske etter at drenet er fjernet, vil dette kunne bli liggende under huden og hindre at denne får festet seg til underlaget igjen. Tilstanden kalles serom. Er det mye, vil det kunne gi hevelse og skvalpefølelse. Dette bør alltid sjekkes ved 12–14-dagerskontrollen. Tilstanden kan lett behandles med tapping ved hjelp av en sprøyte. Ubehandlet vil det kunne gi en permanent fortykkelse siden væsken gradvis vil kunne kapsles inn.

Nekrose
Når huden løsnes fra underlaget og strammes, vil blodsirkulasjon være nedsatt i den første tiden etterpå. Blir den for dårlig, dør huden. Populært kalles dette koldbrann, selv om det kan være snakk om små områder. Den affiserte huden vil gradvis gå fra fiolett over til svart og med ev. blemmedannelser. Fiolett farge må imidlertid ikke mistolkes, da misfarging som følge av blodrester i huden også vil kunne ha denne fargen (blåmerker). Nekrose har sjelden noe akutt forløp og vil normalt kunne fanges opp/vurderes ved kontrollen etter 12–14 dager.

Blodpropp
Blodpropp forekommer heldigvis sjelden ved dagkirurgi. En blodpropp oppstår som regel i bena allerede under eller like etter operasjonen, og vil vanligvis arte seg som hevelse, smerter eller spreng i tykkleggen på én side. Ved mistanke bør det utredes grundig og evt. behandles.

Vurderer du bukplastikk?

Det er naturlig at man lurer på en god del ting når man vurderer en bukplastikk-operasjon. Vi i Aviva Helse er tilgjengelige både på mail og telefon for å besvare dine henvendelser. Du kan også se på våre ofte stilte spørsmål eller ta kontakt med oss via kontaktskjemaet under. Det er selvfølgelig helt uforpliktende!

Her kan du bestille konsultasjon.

<-- Tilbake til oversikt

Hvorfor velge AVIVA?

Med mer enn 30 års erfaring og over 20.000 utførte operasjoner er vi blant de mest erfarne i landet

Les om klinikken

Lurer du på noe?

Ta kontakt med oss via vårt kontaktskjema.

Kontakskjema
Halfdan 2