Gynekomasti Aviva Helse

Brystutvikling kan forekomme hos menn i alle aldersgrupper og kan oppleves som en stor psykologisk belastning. Etter at man har utredet at det ikke ligger noen medisinsk årsak bak tilstanden, kan dette reduseres med et forholdsvis enkelt inngrep.

Gynekomasti

Hva er gynekomasti?

Gynekomasti oppstår når det hos menn er et misforhold mellom mannlige og kvinnelige kjønnshormoner. Dette kan bero på pasientens egenproduksjon eller på grunn av medikamenter man har tatt inn. Man taler også om «uekte» gynekomasti, hvilket som regel henger sammen med generell overvekt.

Økt brystutvikling i puberteten vil i svært mange tilfelle forsvinne av seg selv, og vi på Aviva Helse behandler ikke menn som ikke er fullt utviklet.

Brystreduksjoner er blant den vanligste prosedyren som utføres på menn. I de fleste tilfeller blir resultatet meget bra med kun fettfjerning, men hos mange menn består vevet i brystene også av en viss mengde kjertelvev. Kjertelvevet er for seigt og fast til å suge ut, og kirurgen kan da kombinere fettsuging med kirurgisk fjerning av kjertelvevet gjennom et lite snitt langs kanten av brystvorteområdet.


 

Resultat

Fordelen med fettsuging fremfor vanlig kirurgi er at det unngås skjemmende arr, og at risikoen for ujevnheter er liten. Som regel vil huden trekke seg godt sammen, selv om det særlig hos eldre menn ofte vil bestå en viss markering av linjen i underkant av brystet. I de tilfeller hvor man fjerner kjertelvevet kirurgisk vil pasienten få et lite arr, som regel meget diskré.

Resultatet er vanligvis permanent men bruk av anabole steroider vil kunne forårsake ny utvikling av bryst. Det gis selvsagt garanti på behandlingen. Dersom det skulle ha blitt fjernet for lite, eller det skulle oppstå ujevnheter, vil du innenfor et år ha tilbud om kostnadsfri justering.

 

Før operasjonen

For å redusere bakteriemengden på huden vaskes kroppen og håret med bakteriedrepende såpe (Hibiscrub) kvelden før og om morgenen på operasjonsdagen. Det kan også tas forebyggende antibiotika som foreskrevet.

Unngå bruk av alkohol siste to døgn før operasjonen, samt antiflogistika, for eksempel Brufèn og liknende medikamenter, samt tabletter som inneholder acetylsalisylsyre de siste to ukene før operasjonen. Dette kan øke risikoen for blødninger. Pga. likegladmedisinene som benyttes under operasjonen, må man være fastende de siste seks timene før inngrepet.

 

Under operasjonen

Behandlingen tar ca. 1–2 timer. Fettsuging utføres gjennom 5–6 mm store hull i huden og etterlater således helt ubetydelige arr. Hvis også kjertelvev skal fjernes, vil kirurgen kombinere fettsuging med et lite snitt langs kanten av brystvorteområdet.

 

Bedøvelse

Lokalbedøvelse med tillegg av smertestillende og beroligende stoffer intravenøst etter behov. I enkelte tilfeller narkose.

 

Etter operasjonen

Etter operasjonen skal det benyttes et komprimerende plagg i fire uker. Klinikken skaffer dette plagget til deg. Ta med ledige klær, f.eks. joggedress. Det kan renne endel lett blodig bedøvelsesvæske fra sugehullene/snittet etterpå. Du er i god form umiddelbart etter inngrepet, og kan trygt reise hjem, og et eventuelt sykefravær fra arbeidet begrenser seg til noen få dager.

Har du tyngre arbeid kan noe lengre sykefravær bli nødvendig. Inngrep som regnes som kosmetiske gir dessverre ikke rett til sykemelding. Vanlige dagligaktiviteter kan gjenopptas umiddelbart, men når det gjelder ordinær trening som jogging og lignende, anbefales det imidlertid å vente en til tre måneder. Det vil være mulig å reise tilbake til hjemstedet på behandlingsdagen, men man bør ikke reise lengre avstander uten følge.

 

Komplikasjoner etter brystreduksjon for menn

Ved ethvert kirurgisk inngrep er det viktig at også pasienten aksepterer en viss risiko for komplikasjoner og bivirkninger. Sammenlignet med annen kirurgisk behandling er risikoen svært liten. Infeksjoner og blodansamlinger er ytterst sjeldne. Blåmerker er ikke uvanlig, men disse forsvinner vanligvis i løpet av et par uker. Nedsatt følsomhet i huden er normalt, men normaliseres som regel igjen innen 2–3 måneder.

 

Vurderer du gynekomasti?

Det er naturlig at man lurer på en god del ting når man vurderer en brystreduksjon. Vi i Aviva Helse er tilgjengelige både på mail og telefon for å besvare dine henvendelser. Du kan også se på våre ofte stilte spørsmål eller ta kontakt med oss via kontaktskjemaet under. Det er selvfølgelig helt uforpliktende!

Her kan du bestille konsultasjon.

<-- Tilbake til oversikt

Hvorfor velge AVIVA?

Med mer enn 30 års erfaring og over 20.000 utførte operasjoner er vi blant de mest erfarne i landet

Les om klinikken

Lurer du på noe?

Ta kontakt med oss via vårt kontaktskjema.

Kontakskjema
Halfdan 2