øvre og nedre øyelokk

Ønsker du deg vakre øyne uten poser eller tunge øyelokk? En øyelokksoperasjon blir tilpasset nettopp din situasjon, og gir deg et åpent og naturlig blikk. Kort tilhelningstid samt små og diskré arr gir et varig resultat som får deg til å se yngre og mer opplagt ut!

Øyelokksoperasjon

Vanlig med løs hud på øyelokket

Løs hud på øvre øyelokk er en svært vanlig tilstand som de fleste vil merke etter hvert. Den rynkete og løse huden er et resultat av redusert elastisitet. «Tyngden», eller posen som kan ses hos mange, er et resultat av at fettet bak dytter på fordi strukturene som holder det på plass også blir løsere. I tillegg er det hos mange en komponent av at også pannen siger slik at brynene kommer lenger ned. Ofte foreligger en blandingsproblematikk der legen må vurdere hvilken metode som passer pasienten best.

Øyepartiet er en viktig del av ansiktsuttrykket som ofte gir inntrykk av alder eller tretthet. Forandringene som fremkommer skyldes forskjellige forhold. Den rynkede og løse huden skyldes tap av elastisitet, mens posedannelse av både øvre og nedre øyelokk skyldes at fettvev fra øyehulen buler frem under huden. Hudforandringene er et generelt resultat av alder, arv, sol og levesett. Kirurgi kan fjerne, løfte og stramme, men ikke erstatte den tapte elastisiteten.

 

Gode indikasjoner for øyelokkskirurgi

  • Overskuddshud på øvre øyelokk som skjuler den naturlige folden (globallinjen).
  • Hudoverskudd som påvirker synsfeltet.
  • Et pløsete eller tungt øyelokk som gir et trett uttrykk.
  • Hudoverskudd på nedre øyelokk.
  • Bulende nedre øyelokk.
  • Hudfolder over øvre del av kinnbenet.
  • Mørke ringer under øynene, ofte med en mørk fure over den benete kanten på øyehulen.
  • Nedtrekk av nedre øyelokkskant som gjør sclera (øyets hvite flate) synlig nedenfor iris.

Estetisk øyelokkskirurgi kan som oftest korrigere disse tilstandene, men andre behandlinger kan også være aktuelle. Sig av pannen og øyen- brynene er vanlig med årene og ofte mer markert hos menn. Ytterkant av brynene kan sige mer enn indre og gi et trist uttrykk.

Vertikale «bekymringsrynker» mellom brynene kan være markert. Pannen kan være kraftig furet fordi den konstant holder brynene oppe. Tilstandene bedres ikke ved vanlig øyelokkskirurgi, men kan som oftest korrigeres med løft av brynene eller panneløft.

 

Resultat

Etter 1–2 uker er det meste av blå-grønn-gul-fargen borte, og de fleste kan allerede før denne tid gå tilbake på jobb. Dersom du ikke ønsker at noen skal se at du har gjennomgått inngrepet, bør du regne minst to uker. Arrene på selve øyelokket blir raskt diskré, mens de korte arrene ved siden av øyet etter nedre øyelokksoperasjon kan være synlige i noen måneder – og kan kreve noe sminke for å kamufleres.

 

Før operasjon

Før du kan settes opp til operasjon, må du møte til en konsultasjon der du vil få grundig informasjon om inngrepet. De siste to ukene før inngrepet må du unngå medisiner som virker på blodets levringsevne. Du må derfor holde deg unna smertestillende medikamenter som inneholder acetylsalisylsyre. E-vitamin i store doser, enkelte naturpreparater som bl.a. Ginseng, store doser hvitløk, Omega-3 m.m. kan påvirke blodets koagulasjonsevne og bør unngås de siste to ukene før operasjonen. Pasienter som bruker blodfortynnende medisiner må få spesielle råd av ansvarlig lege.

Dersom du må bruke smertestillende, bør du bruke Paracet, Paralgin eller lignende. Det er viktig at du møter til operasjonen uthvilt og i god form. Dersom du er forkjølet eller lignende må du ta kontakt med klinikken for nærmere vurdering. I slike tilfeller kan det bli aktuelt å utsette operasjonen. Bruk gjerne et par store, mørke solbriller i 1-2 uker etter operasjonen.

Du møter fastende til operasjonen. Dette innebærer at du ikke kan spise, drikke, røyke eller tygge tyggegummi de siste seks timene før inngrepet. Du må ikke bruke sminke, neglelakk, piercing, fuktighetskrem etc. på operasjonsdagen, og vi ber deg legge igjen smykker, ringer etc. hjemme.

 

Under øyelokksoperasjon

Øvre øyelokksplastikk
Øvre øyelokksplastikk er en av de aller vanligste kosmetiske operasjonene. Denne operasjonen kan utføres alene eller i kombinasjon med nedre øyelokksplastikk.

Nedre del av snittet legges i den naturlige folden (globallinjen) 6–9 mm over vippene på øvre øyelokk, og arret vil da komme i dette nivået. Foruten overflødig hud fjernes som regel også en del av fettvevet under. Snittet sys med svært tynn tråd som normalt fjernes etter seks dager. Det er som regel ingen smerter av betydning forbundet med inngrepet eller etterpå, men de aller fleste får blåmerker som vedvarer over 1–2 uker.

Fravær fra jobb må primært beregnes ut ifra hvordan man tåler å se ut! Det verste lar seg som regel sminke over i løpet av noen dager.

Øvre øyelokksplastikk er en svært takknemlig operasjon som vanligvis gir meget gode resultater med svært diskré arr. Komplikasjoner ved dette inngrepet er sjeldne. «Blåveis» er ingen komplikasjon, men et moderat blåmerke er dessverre noe man må regne med. Synsforstyrrelser eller kraftigere hevelse som følge av blødning oppstår imidlertid i sjeldne tilfeller, og bør alltid vurderes av ansvarlig kirurg.

Øyekatarr er enkelt å behandle med øyedråper/øyesalve, og mer alvorlige infeksjoner er svært sjeldne. Nummenhet i huden mellom vippene og arret samt lett hevelse kan vedvare over noe tid, men byr sjelden på noe større problem. Du kan også oppleve tørrhet i øynene etterpå. Primært gjelder dette pasienter som hadde dette problemet på forhånd, og dette bør diskuteres ved konsultasjonen før inngrepet.

Nedre øyelokkplastikk
Håndtering av nedre øyelokksproblematikk er mer nyansert enn på de øvre. Problematikken er ofte mer variert og løsningene forskjellige. Generelt har man blitt mer tilbakeholdne med fjerning av hud. Bulende fett kan ses hos relativt unge, og huden over kan ha god elastisitet slik at det ikke er ønskelig å fjerne denne. Fett kan da fjernes fra innsiden av øyelokket helt uten synlige arr.

Der det også foreligger løs og overflødig hud som ønskes fjernet samtidig, legges snittet like under øyenvippene. Dette arret blir som regel svært lite synlig etter kort tid. Generelt gir denne metoden flere muligheter til å forflytte fettvev for å polstre den markerte kanten på øyehulen, modifisere mørke ringer og stramme opp/forsterke den nedre øyelokkskanten.

Generelt må man være svært forsiktig med å fjerne mye hud under øynene. Dette skyldes at nedre øyelokkskant er en tøyelig slynge som holdes inntil øyeeplet. Elastisiteten i denne slyngen kan være nedsatt slik at øyelokkskanten lett kan dra seg nedover. I praksis betyr dette at pasienter ofte må akseptere en viss grad av striper/rynker som særlig fremkommer ved smiling. Et verdifullt supplement er laserbehandling av den rynkede huden. Dette vil kunne «krympe» eller glatte ut de finere rynkene.

Så lenge man er forsiktig med å fjerne mye hud på de nedre øyelokkene, er komplikasjoner ved nedre øyelokksoperasjoner sjeldne. Generelt må man også her påregne en viss grad av blåmerker. Forbigående misfarging av det hvite på øyet (sclera) er relativt vanlig. Blødninger og infeksjoner kan forekomme slik som ved øvre øyelokksoperasjoner. Etterbehandlingen og rekonvalesens er den samme som ved øvre øyelokksplastikk.

 

Bedøvelse

Inngrepet utføres som regel under lokalbedøvelse med sedasjon (likegladsprøyte), og tar ca. én time.

 

Etter øyelokksoperasjon

For å hindre hevelse og «blåveis», blir du liggende en times tid med kjølepose for å kjøle ned øyeregionen rett etter inngrepet. Dette kan du med fordel fortsette med hjemme i opptil ett døgn («kjølebrille», isbiter eller kjølepakning som fås kjøpt på apotek). I tillegg bør du passe på å ha hodet høyt (puter i sengen eller sove i en lenestol) de første 2–3 dagene etter operasjonen.

Dersom du har fått likegladsprøyte, må du ha avtale med noen som henter deg på klinikken og som kan være hos deg den første natten. Det gjør ingenting om det sprutes vann på øyelokkene i forbindelse med dusjing.

Det avtales tid for fjerning av sting etter seks dager. Dersom reiseavstander gjør dette upraktisk, kan dette også gjøres hos fastlege. Få med en liten instruks om stingfjerning (eller hent den på klinikkens nettside) dersom dette er aktuelt. Plukk ikke på eventuelle småskorper, men la disse løsne av seg selv.

Kontaktlinser kan normalt brukes igjen etter et par uker. Unngå hard trening de første 4–6 ukene. Dette kan provosere mer hevelse i området. Vanlig sollys er greit, men unngå direkte soling av arrene de første to månedene.

Du vil bli satt på en gratis konsultasjon etter 5–6 måneder for å kontrollere resultatet. Du er velkommen til å kontakte klinikken for spørsmål, men ofte viser det seg at småting som måtte oppstå i mellomtiden som oftest ordner seg av seg selv.

Man har vanligvis ingen rett til sykemelding i forbindelse med kosmetiske inngrep. Sykemelding kan derfor gis kun der det foretatte inngrep er medisinsk indisert.

 

Komplikasjoner etter øyelokksoperasjon

Tørrhetsfølelse i øynene kan avhjelpes med nøytral «gul øyesalve» eller «Simplex» (reseptfrie) som fås kjøpt på apotek. Irritasjon og ev. øyekatarr behandles med kortison og/eller antibiotika i øyedråper etter vurdering av lege. Disse medikamentene er reseptbelagte.

 

Er du interessert i øyelokksoperasjon?

Det er naturlig at man lurer på en god del ting når man vurderer å behandle øyelokkene. Vi i Aviva Helse er tilgjengelige både på mail og telefon for å besvare dine henvendelser. Du kan også se på våre ofte stilte spørsmål eller ta kontakt med oss via kontaktskjemaet under. Det er selvfølgelig helt uforpliktende!

Her kan du bestille konsultasjon.

<-- Tilbake til oversikt

Hvorfor velge AVIVA?

Med mer enn 30 års erfaring og over 20.000 utførte operasjoner er vi blant de mest erfarne i landet

Les om klinikken

Lurer du på noe?

Ta kontakt med oss via vårt kontaktskjema.

Kontakskjema
Halfdan 2