Ønsker du deg et mer åpent og friskt utseende? Et panneløft glatter ut rynker og hever øyenbrynene – og får deg til å se yngre og mer opplagt ut. Resultatet er langvarig, og de fleste pasientene sier de både ser og føler seg mange år yngre.

Panneløft

Hva er panneløft?

Panneløft er kjent i engelsk litteratur som «forehead lift». Våre erfarne kirurger vektlegger at du skal oppnå et naturlig resultat som får ansiktet ditt til å stråle! Inngrepet kan hjelpe på følgende tilstander:

  • Heve nedsunkne øyenbryn
  • Fjerning av de «sinte» rynkene mellom øyenbrynene
  • Redusere rynkene i pannen
  • Få et mer åpent ansiktsuttrykk

Som et naturlig aldringsfenomen endres hudens elastisitet med årene, og huden siger og blir større. Dette er mest synlig i ansiktet for øvrig, men ikke alle tenker over at dette også gjelder for pannen. Resultatet er at furene i pannen blir mer markerte og at øyenbrynene siger ned. Dersom øyenbrynene er senket nedenfor kanten av øyehulen, gir dette et overskudd av hud på øvre øyelokk, og pasientene kommer ofte på grunn av dette med forespørsel om en øyelokksoperasjon.


En øvre øyelokksplastikk vil imidlertid ikke være det riktige inngrepet i en slik situasjon, da dette faktisk vil dra øyenbrynene enda lengre ned. Ofte er det en kombinasjonsproblematikk siden også øyelokkene blir slappere, men det er viktig å avgjøre om det trengs en øyelokksplastikk eller et panneløft eller eventuelt begge deler for å korrigere problemet. Dette kan lett demonstreres under konsultasjonen. Pasienter med lave øyenbryn har oftest en markert «grublerynke» mellom øynene, som for øvrig kan korrigeres i forbindelse med et panneløft.

 

Resultat av panneløft

Resultatet blir hos de fleste svært bra, og mange forteller at de både ser og kjenner seg mange år yngre. Operasjonen glatter ut pannen, fjerner furer mellom øyenbrynene og løfter øyenbrynene slik at man får et mer våkent/opplagt utseende. Vi regner med at resultatet av et panneløft varer ca. 10 år.

 

Før panneløft

Før du kan settes opp til operasjon, må du møte til en konsultasjon der du vil få grundig informasjon om inngrepet. Vi vil se om du egner deg for operasjonen og hvor mye du i så fall vil kunne oppnå ved å utføre inngrepet. Dersom du bestemmer deg for operasjon vil du få resept på en bakteriedrepende såpe (Hibiscrub). Denne må du bruke til å vaske hele kroppen og spesielt hår og ansikt kvelden før operasjonen, samt på morgenen selve operasjonsdagen (husk å bytte til rene klær etter hver Hibiscrub-vask). I tillegg bruker vi et antibiotikum som forebyggende i samband med inngrepet. De første to tablettene skal du ta én time før operasjonen.

Røyking og snusing
Dersom du røyker eller snusing, bør du slutte to uker før operasjonen og tre uker etter operasjonen. Klarer du ikke dette, må nikotininntaket reduseres til et absolutt minimum. På grunn av bedre blodsirkulasjon vil selve helingen av såret bli bedre – og ikke-røykere og -snusere har mindre komplikasjoner enn storrøykere. Nicorette tyggetabletter kan være til god hjelp.

Unngå smertestillende
De to siste ukene før inngrepet må du unngå medisiner som virker inn på blodets levringsevne. Du må derfor holde deg unna smertestillende medikamenter som inneholder acetylsalisylsyre. Dersom du må bruke smertestillende bør du bruke Paracet, Paralgin o.l. Du må også unngå E-vitamin i store doser og antiflogistika som brukes mot muskel- og leddsmerter.

Møt opp uthvilt og fastende
Det er viktig at du møter til operasjonen uthvilt og i god form. Dersom du er forkjølet eller lignende må du ta kontakt med klinikken for nærmere vurdering. I slike tilfeller kan det bli aktuelt å utsette operasjonen.

Du må møte fastende til operasjon. Dette innebærer at du ikke kan spise, drikke, røyke eller tygge tyggegummi de siste seks timene før inngrepet. Du må ikke bruke sminke, neglelakk etc. på operasjonsdagen, og vi ber deg legge igjen smykker, ringer etc. hjemme.

 

Tre ulike typer panneløft

Prinsipielt er det to forskjellige måter å gjøre panneløft på:

Endoskopisk panneløft
Dette er teknikken kjent som kikkhullskirurgi i blant annet magehulen. Fordelen med teknikken er at man unngår store snitt (og store arr) i huden og i stedet operer gjennom små kikkhull med lange instrumenter og under visuell kontroll med optiske instrumenter. Slike kikkhull legges i forbindelse med panneløft i den fremre behårete delen av hodebunnen. Selv hos tynnhårete eller skallete, vil det som regel være mulig å legge snitt i hudfurer som gir minimalt med arr. Pannehuden løsnes fra underlaget ned til kanten på øyehulen, og det hele trekkes opp og festes. Som regel vil man samtidig velge å løsne den muskelen som skaper sinnarynken da mange uvilkårlig strammer denne muskelen.

«Vanlig» panneløft
Dette har vært den tradisjonelle metoden, og resultatene kan bli like bra med denne teknikken. Snittet som legges kan enten legges i hårfestet eller noe lengre bak i den behårete del av hodebunnen. Når pannen og fremre del av hodebunnen trekkes oppover/bakover, vil normalt også hårgrensen trekkes noe lengre bakover. Noen «tåler» dette og vil således sette pris på å få en litt høyere panne, mens det hos andre vil være omvendt. Arret vil ved denne metoden bli vesentlig større enn ved kikkhullsmetoden. Hos noen vil dette bety minimalt siden dette blir liggende skjult i hårbunnen, men spesielt hos de litt tynnhårete og mer eller mindre hårløse menn, vil dette gi et uakseptabelt arr. Generelt er metoden i dag i lite bruk.

Panneløft over øyenbrynene
En tredje metode som er vesentlig mindre omfattende, består i å fjerne hud over øyenbrynene for å trekke disse høyere opp. Dette er aktuelt kun hos eldre med rikelig og rynkete hud som normalt vil få svært diskré arr. For yngre mennesker vil metoden være uaktuell pga. arrene.

 

Dette skjer under en panneløftoperasjon

Operasjonen tar ca. to timer. I forbindelse med operasjonen vil du få antibiotika for å forebygge infeksjoner, samt medisiner til å dempe hevelse og smerter. Dersom du er allergisk mot noen medikamenter, er det viktig at du opplyser oss om dette på forhånd.

Ved inngrepets avslutning vil du bli bandasjert med en stor turban som du skal ha på det første døgnet. Ofte overdrives løftet litt slik at man i begynnelsen har brynene i høyeste laget. Dette er fordi brynene alltid vil sige litt igjen. Det finnes flere måter å fiksere den løftete pannen på. Det benyttes både sting (som skal fjernes), skruer (som skal fjernes) eller innvendige oppløsbare festeanordninger. Dette vil bli grundig diskutert i forbindelse med konsultasjonen.

 

Bedøvelse

Inngrepet utføres vanligvis i narkose.

 

Etter panneløft

Etter operasjonen vil du få hvile noen timer på klinikken før du reiser hjem. Du må ha avtale med noen som henter deg på klinikken og som kan være hos deg det første døgnet etter operasjonen. Du vil få resept på smertestillende medikamenter til bruk etter operasjonen.

Dagen etter operasjonen kommer du til kontroll. Da tar vi av turbanen, kontrollerer at alt er i orden og setter på en noe mindre bandasje rundt hodet. Det første døgnet anbefaler vi å ligge høyt med hodet, samt å unngå å bøye seg frem og ned mot gulvet, da dette kan utløse blødning. Etter 10–14 dager fjerner vi oftest stingene eller stiftene, Samtidig fjernes ev. skruer eller «holdetråder». Du kan imidlertid vaske håret allerede etter 4–5 dager.

Panneløft er et relativt omfattende inngrep, og de første døgnene etter operasjonen kan være ganske ubehagelige, selv om det ikke er vanlig å oppleve større smerter. Noen kan få hodepine. Man hovner ofte opp i pannen og rundt øynene, og kan kjenne seg nokså slapp og tufs. Blåmerker og hevelse forsvinner vanligvis etter et par uker. Etter ca. én uke kan man godt vise seg utendørs, gjøre ærender, handle etc. Dersom det er viktig for deg at ingen skal merke at du er operert, bør du beregne 2-3 uker. Man vil ofte kjenne seg stiv i pannen i fire ukers tid.

Rundt snittet i issen vil følelsen være nedsatt i mange måneder. Ved kikkhullskirurgi er dette minimalt, ved tradisjonelt «coronarsnitt» over issen kan dette være mer uttalt. Vi på Aviva-klinikken benytter svært sjelden sistnevnte metode.

Hos de aller fleste vil arrene skjules av hårveksten i hodebunnen, og spesielt ved kikkhullsmetoden blir arrene svært diskré.

 

Komplikasjoner ved panneløft

Komplikasjoner ved denne operasjonen er heldigvis sjeldne. Det kan forekomme blødning under huden som er løsnet fra underlaget, spesielt det første døgnet etter operasjonen. Man vil da hovne opp og merke et kraftig spreng og smerter i pannen. På klinikken har vi alltid vakt slik at vi kan ta hånd om eventuelle tilfeller som måtte inntreffe.

Blodsirkulasjonen i den ytterste delen av huden som er løsnet kan i sjeldne tilfeller være sparsom, og det er derfor ytterst viktig at man helt avstår fra røyking minst den første uken etter operasjonen.

Håravfall omkring snittet kan forekomme, men vil oftest komme tilbake i løpet av 3-4 måneder. Infeksjoner er heldigvis svært sjeldne. Nedsatt følsomhet er et minimalt problem ved bruk av kikkhullskirurgi. Fra litteraturen kjenner vi imidlertid til tilfeller der øvre gren av ansiktsnerven som styrer løfteevnen av øyenbrynene har blitt skadet – spesielt dersom panneløft gjøres samtidig med ansiktsløft.

 

Er du interessert i panneløft?

Det er naturlig at man lurer på en god del ting når man vurderer et panneløft. Vi i Aviva Helse er tilgjengelige både på mail og telefon for å besvare dine henvendelser. Du kan også se på våre ofte stilte spørsmål eller ta kontakt med oss via kontaktskjemaet under. Det er selvfølgelig helt uforpliktende!

Her kan du bestille konsultasjon.

<-- Tilbake til oversikt

Hvorfor velge AVIVA?

Med mer enn 30 års erfaring og over 20.000 utførte operasjoner er vi blant de mest erfarne i landet

Les om klinikken

Lurer du på noe?

Ta kontakt med oss via vårt kontaktskjema.

Kontakskjema
Halfdan 2