Pigmenteringsprosessen i huden kan rammes av sykdommer som medfører både for mye og for lite pigmentdannelse, som oftest i ujevn grad og flekkvis.

Pigmentering

Hva er pigmentering av huden?

Hudfargen din bestemmes av mengden av pigment i huden. Pigmentet kalles melanin, det produseres av celler i huden kalt melanocytter. Melaninen er ansvarlig for farge på iris og hår og mengden avgjør om man er hvit, gulaktig, brun eller svart i huden. Pigmenteringstilstander foreligger også i øyebunn og slimhinner, men behandles ikke her.

Mengden av melanin i huden er genetisk bestemt, men påvirkes også av ytre faktorer som soling. Det finnes også hormonelle mekanismer, f.eks. utløst av svangerskap og p-piller. Hudens aldringsprosess er en kompleks prosess, inkl. pigmenteringsprosessen. «Aldersflekker» er pigmentforstyrrelser som normalt tiltar med årene. Disse har for øvrig ingen ting med leversykdom å gjøre.

Pigmentforandringer i svangerskapet

Mange kvinner opplever pigmentforandringer i svangerskapet. Tilstanden kalles chloasma. Den kan også skyldes P-piller, bruk av enkelte oljeholdige hudprodukter samt medisiner. Mavens midtlinje er et klassisk eksempel som kanskje ikke er så sjenerende/hemmende, mer besværlig er store skjolder i ansiktet (disse opptrer gjerne i panne, kinn og på overleppe). Pigmenteringene er uttrykk for økt følsomhet for de høye hormonnivåene f.eks. i svangerskapet. Ved en «normalisering» av hormonene forsvinner ofte pigmenteringene igjen, men ikke alltid. De kan også hos noen forverres.

Pigmenteringsprosessen i huden

Pigmenteringsprosessen i huden kan rammes av sykdommer som medfører både for mye og for lite pigmentdannelse, som oftest i ujevn grad og flekkvis.

Årsaker og metoder

Årsakene kan være forskjellig, således skyldes f.eks. vitiligo (flekkvis tap av pigment) autoimmune mekanismer mens medisiner, arv, sol, inflammasjon m.fl.  kan gi for mye pigment (hyperpigmentering). Den hyppigste årsak til pigmentforstyrrelser er utvilsomt sol.

Det finnes flere metoder for å avhjelpe problemet. Alt fra Intense Puls lys (IPL) til Milkpeel. Forebyggende er det også svært viktig å bruke solkrem med høy solfaktor for å unngå at det dannes/redusere risiko for pigmentforstyrrelser.

Har du problemer med pigmentflekker?

Vi i Aviva Helse er tilgjengelige både på mail og telefon for å besvare dine henvendelser. Du kan også se på våre ofte stilte spørsmål eller ta kontakt med oss via kontaktskjemaet under. Det er selvfølgelig helt uforpliktende!

Her kan du bestille konsultasjon.

<-- Tilbake til oversikt

Hvorfor velge AVIVA?

Med mer enn 30 års erfaring og over 20.000 utførte operasjoner er vi blant de mest erfarne i landet

Les om klinikken

Lurer du på noe?

Ta kontakt med oss via vårt kontaktskjema.

Kontakskjema
Halfdan 2