shutterstock 1254525349 e1551979254826

Rosacea er vanlig. Anslagsvis 10% av kvinner rammes, menn mindre hyppig. Med sin påfallende synlighet i ansiktet kan tilstanden være psykisk belastende. Den uforutsigelige rødmingen kan være plagsom og medføre usikkerhet og skam, det rødmussete ansiktet forbindes fort med alkoholmisbruk.

Rosacea

Hva er rosacea?

Rosacea er en vanlig tilstand som kan arte seg på forskjellige måter:

  • Rødflammethet, evt. med små akne-liknende røde flekker i ansiktet, vanligvis under hudens overflate.
  • Affeksjon av nesen med rødflammethet og lett hevelse.
  • Rødhet i øyne og øyelokk
  • Dannelse av synlige spindelvevsårer

Rosacea er en ren hudlidelse og har ingen sammenheng med din generelle helse. Diagnosen er vanligvis en ren blikk-diagnose for en erfaren behandler, det er ingen prøver som skal til. Tilstedeværelsen av litt grovere fine årer i huden skiller den fra andre hudlidelser.

Tidlige stadier

Tidlig behandling er en fordel for å få tilstanden under kontroll og hindre progresjon. Det første stadiet av tilstanden er utvikling av «rødme». Normalt vil ikke blodårene være synlig ved f.eks. rødming i motsetning til rosacea der blodårene etter hvert kan ses som litt grovere årer. Noen kan merke en brennende eller stikkende fornemmelse og huden kan føles strammere. Følelsen er sammenlignet med den stivheten man kan føle ved mimikk etter solbrenthet.

I neste stadie utvikler rødflammetheten seg mer generelt i ansiktet og det kan dukke opp små kviselignende pustler på nese, panne og hake. De fleste pasienter vil behandles slik at de aldri når det tredje stadiet. Dette er kjennetegnet som grovhet i rødflammet ansiktshud med mer eller mindre ujevn vekst av nese, ofte også ører.

Behandling av rosacea

Den beste behandling av rosacea i dag er IPL som står for Intenst Pulset Lys (IPL). Av mange kalles det laser, men dette er ingen ekte laser. Uansett får det røde lyset årene til å forsvinne, flere behandlinger kan være nødvendig. En tendens til å rødme lett kan vedvare.

Rosacea er vanlig. Anslagsvis 10% av kvinner rammes, menn mindre hyppig. Med sin påfallende synlighet i ansiktet kan tilstanden være psykisk belastende. Den uforutsigelige rødmingen kan være plagsom og medføre usikkerhet og skam, det rødmussete ansiktet forbindes fort med alkoholmisbruk.

Oppblussing av rosacea kan behandles med antibiotika lokalt eller i tablettform og noen erfarer at de bør unngå visse typer mat og sol. Jo mer effektivt oppblussing behandles, desto mindre små «spindelvevårer» dannes. IPL behandlinger kan gjentas etter behov senere.

Plages du av rosacea?

Vi i Aviva Helse er tilgjengelige både på mail og telefon for å besvare dine henvendelser. Du kan også se på våre ofte stilte spørsmål eller ta kontakt med oss via kontaktskjemaet under. Det er selvfølgelig helt uforpliktende!

Her kan du bestille konsultasjon.

<-- Tilbake til oversikt

Hvorfor velge AVIVA?

Med mer enn 30 års erfaring og over 20.000 utførte operasjoner er vi blant de mest erfarne i landet

Les om klinikken

Lurer du på noe?

Ta kontakt med oss via vårt kontaktskjema.

Kontakskjema
Halfdan 2