shutterstock 762793405 e1551963663146

Sterilisering er en permanent prevensjon og den eneste som kan regnes som 100 % sikker. Tradisjonelt sett har ofte kvinner gjennomgått sterilisering, men inngrepet er vesentlig enklere å utføre på en mann.

Sterilisering av menn

Hva er sterilisering av menn?

Sterilisering går under intimkirurgi, og er et privat anliggende og krever ingen henvisning eller godkjennelse. Et standardskjema utarbeidet av Helsedirektoratet der man erklærer at man er kjent med hva inngrepet medfører er det eneste som skal til. Inngrepet utføres normalt i lokalbedøvelse, men mot pristillegg vil evt. narkose kunne tilbys. Et inngrep tar ca. 20 min.

Under operasjonen

Fra utsiden kan man mellom 2 fingre kjenne sædlederen øverst på pungen på hver side. Sædlederen holdes fast under huden og det settes lokalbedøvelse med en tynn nål i huden over. Man trenger ikke mer enn ca. 1 cm snitt for å kunne trekke sædledere gjennom snittet og fjerne en bit av denne.

De anbringes et sting omkring endene for å sikre at disse er tette, sædlederne slippes på plass i pungen og det lille snittet i huden sys igjen med oppløsbar tråd. Operasjonen tar ca. 20 minutter.

Eventuelle komplikasjoner etter sterilisering

Den mest fryktede komplikasjon ved sterilisering er blødning som pga. det løse vevet i pungen kan gi stor hevelse.  Det anbefales å ta det med ro det første døgnet etter operasjonen. Ved tyngre fysisk arbeide kan 2–3 dager være aktuelt.

Da det vil være levende sædceller i sædstrengen over stedet det kappes tilrådes bruk av prevensjon i 3 måneder. Det er svært sjelden at en sterilisering ikke er vellykket, men det har forekommet svikt og det anbefales levering av sædprøve til Fertilitetssenteret i Pilestredet Park etter 3 måneder for å være sikker.

Etter sterilisering

Det lille såret på hver side av pungen kan gi litt ømhet og området vil en tid kunne kjennes som litt fastere. Smerte eller ømhet kan henge i i noen uker ved sterilisering av menn, antagelig fordi bitestikkelen ikke lenger får tømt seg normalt.

sterilisering av menn

Behandlingen er avventende med evt. lettere smertestillende. En sjelden gang kan ømheten bli mer langvarig.

Vurderer du å sterilisere deg?

Vi i Aviva Helse er tilgjengelige både på mail og telefon for å besvare dine henvendelser angående sterilisering av menn. Du kan også se på våre ofte stilte spørsmål eller ta kontakt med oss via kontaktskjemaet under. Det er selvfølgelig helt uforpliktende!

Her kan du bestille konsultasjon.

<-- Tilbake til oversikt

Hvorfor velge AVIVA?

Med mer enn 30 års erfaring og over 20.000 utførte operasjoner er vi blant de mest erfarne i landet

Les om klinikken

Lurer du på noe?

Ta kontakt med oss via vårt kontaktskjema.

Kontakskjema
Halfdan 2