Trådløft er en såkalt «minimalt invasivt inngrep» som gir umiddelbart resultat.

Trådløft

Hva er trådløft og hvorfor er dette en metode som ikke lenger anbefales?

Trådløft er en såkalt «minimalt invasivt inngrep» som gir umiddelbart resultat. Teknikken er lett å lære for en erfaren kirurg, krever kun enkle operasjonsforhold og kan utføres i lokalbedøvelse. Å kalle det «ansikts-eller halsløft uten kirurgi» er imidlertid feil, dette er et kirurgisk inngrep.  Rekonvalesenstid er kun noen dager.

Men, som ved alle kirurgiske prosedyrer bør pasienter få ærlige råd om metoden mht. effekt, varighet og komplikasjonsmuligheter.

Når hud eldes vil den begynne å sige. Ikke bare huden i seg selv, men også strukturene under. Ansiktsløft utføres i mange varianter for å korrigere dette ,  til felles har de som mål at huden og  bløtdelene i ansiktet løftes tilbake til der  de engang befant seg. Metodene er relativt omfattende , gir arr og har en del komplikasjonsmuligheter  samt en lengre rekonvalesenstid. Det kreves også spesiell kompetanse, generelt  regnes ansiktsløft  som et inngrep som kun bør utføres av plastikkirurger med lang erfaring innen kosmetisk kirurgi.

Alle ønsker seg enkle løsninger, men dessverre er det ikke alltid like enkelt.

Historisk sett ble trådløft utviklet som en «minimalt-invasivt metode»   der den teoretiske ideen var god. Ved plassering av innvendige tråder med små mothaker  skulle huden kunne henges opp på innvendige «barduner». Øvre ende ble festet mot  solide hinner i f.eks. tinningregionene eller bak ørene og skulle således kunne bære vekten av det løftete vevet. Metoden har blitt benyttet til å løfte øyebryn, midtansikt, kjevekant og hals. Trådene er festet til lange og  tynne strikkepinnelignende nåler som  med  et langt stikk like under huden  trekker  en tråd gjennom  området som ønskes løftet. Mothakene griper tak i vevet og enden knyttes i solid hold gjennom et lite snitt i huden.

I utgangspunktet ble det anbefalt å anbringe 2-3 tråder på hver side . Man erfarte raskt at trådene ikke holdt slik man håpet og løsningen var i første omgang å anbringe nye tråder. Man lærte  imidlertid fort at  trådene kunne gi forskjellige typer av problemer og at det var begrenset hvor mange tråder man kunne anbringe. Varigheten av effekten var kort . Trådene viste seg også ofte vanskelige å fjerne. Den strenge amerikanske godkjenningsnemden FDA godkjente i første omgang trådene i 2005, men trakk denne godkjenningen tilbake i 2007 pga. problemer. Rapporterte problemer var uheldige drag i huden («disfigurment»), inndratte punkter («dimpling») og synlighet av strenger under huden. Man erfarte at trådene ikke kunne løfte mer uttalt løs hud  og flere artikler i plastisk kirurgiske tidsskrift advarte mot metoden.

En artikkel i «Archives of Facial Plastic Surgery “ med  tittel “Thread-lift for Facial Rejuvination”fulgte 33 pasienter i 12 til 33 måneder. Konklusjonen var at metoden ga lite resultater og at det meste av det initielle resultatet skyldtes hevelse.

Etter eksperimentering med flere typer av mothaker, små kopper, trådmateriale m.m. gikk man over til oppløsbare tråder. I prinsippet skulle disse virke på samme vis , men etter hvert som tråden løste seg opp skulle denne erstattes av arrvev i form av trådlignende strenger.

Konklusivt har man heller ikke her greid å opprettholde noe vesentlig resultat over tid.

Produsenten av  utstyr  lykkes med å få kirurger til å prøve nye metoder. Erfaringene som gjøres deles på internasjonale møter og  i artikler i fagtidsskiftene.  Når det etter hvert blir en samlet oppfatning at metoder ikke fungerer er  det overraskende å se at det fortsatt er noen som tilbyr pasienter disse «enestående behandlingene», til dels også til høye priser .

Aviva Helse AS benytter ikke trådløft , på de internasjonale møtene om ansikts-og halskirurgi er de ikke lenger engang et tema.

Se på  angitte «link» til en anerkjent amerikansk plastikkirurg: http://www.webmd.com/beauty/video/thread-lift-downside

Noen kombinerer slik behandling med Ulthera, en ultralydmaskin som gir punktvis oppvarming av vev i og under huden.

Boken «Pearls and Pitfalls in Cosmetic Surgery» omtaler behandling med Ulthera . Ulthera er en ultralydmaskin som varmer opp dypere lag i huden helt ned til underliggende muskulatur. Det er ikke en generell oppvarming, men et fokus av ultralydbølger som kan konsentreres i forskjellige dybder på 1,5, 3 og 4,5 mm.  Ved kombinasjon av metodene kan det være vanskelig å avgjøre hva som gjør hva.

Bruk av maskinen krever mye erfaring for å få ønsket effekt og behandlingen er  generelt smertefull. Gjøres dette for lettvint blir resultatene tilsvarende!  Ved Aviva gjøres slik behandling i en lett narkose.

<-- Tilbake til oversikt

Hvorfor velge AVIVA?

Med mer enn 30 års erfaring og over 20.000 utførte operasjoner er vi blant de mest erfarne i landet

Les om klinikken

Lurer du på noe?

Ta kontakt med oss via vårt kontaktskjema.

Kontakskjema
Halfdan 2