Hva er utstående ører?
Utstående ører er en medfødt tilstand som skyldes at øremuslingen er for stor og/eller at folden over øremuslingen er mangelfullt utviklet. Dette kan behandles ved å enten omforme brusken til ønsket fasong, og/eller fjerne deler av den forstørrede brusken som utgjør øremuslingen. Slik kan ørene formes til ønsket fasong og størrelse.
Når kan utstående ører opereres?
Det ytre øret er ikke helt ferdig utviklet før rundt 7 års alder. En anbefaler derfor i de fleste tilfeller å vente til barnet er fylt 7 år. Mange ønsker å få utført slik operasjon før skolestart, men med skolestart for 6-åringer kan dette bli i tidligste laget. Operasjon av et organ som ikke er ferdig utviklet, kan forstyrre den videre veksten.
Da operasjonen godt kan utføres smertefritt i lokalbedøvelse, anbefaler vi gjerne å vente til nærmere 10 års alder, da barna lettere aksepterer å ligge stille i den tiden operasjonen varer. I spesielle tilfeller kan det være nødvendig å gjøre operasjonen i narkose.
Hos voksne er operasjon i lokalbedøvelse vanligvis helt uproblematisk, og bortsett fra noe sprengfølelse i forbindelse med setting av lokalbedøvelse i ørene, er operasjonen fullstendig smertefri.
Resultat
Denne type operasjon har svært få komplikasjonsmuligheter, og resultatet blir i de aller fleste tilfeller meget vellykket.
Før utstående ører-operasjon
Det er viktig med en grundig forundersøkelse der ørene undersøkes og riktig teknikk bestemmes. Vi anbefaler derfor en konsultasjon hos en av våre kirurger på forhånd. Dersom reiseavstanden er stor, kan bilder tatt forfra og bakfra sendes, og vi vil ut ifra disse kunne innkalle direkte til operasjon. Det vil da utføres en generell forundersøkelse på operasjonsdagen.
De to siste ukene før inngrepet må man ikke bruke blodfortynnende medisin, det vil i første rekke si medisiner som inneholder acetylsalisylsyre. Man bør heller ikke bruke naproxen-lignende preparater. Er du i tvil, kontakt våre leger ved klinikken.
Kvelden før operasjonen, og samme dag før operasjonen, må du vaske hodet, ørene og hår med en bakteriedrepende såpe kalt «hibiscrub». Denne får du resept på av legen før du kommer til operasjonen. Det må ikke være åpne sår på eller rundt øret, og man må være i god form før inngrepet. Feber, hoste, kraftig forkjølelse og lignende vil føre til at operasjonen må utsettes.
På operasjonsdagen
Operasjonen tar ca. 45 minutter for hvert øre. Kirurgen går inn bak øret, slik at det ikke blir noen synlige arr på fremsiden av øret. Ofte «overkorrigerer» vi noe, da vi av erfaring vet at ørene vil gli noe ut igjen i løpet av de første månedene etter operasjonen. Før man reiser fra klinikken får man en relativt stor og stram bandasje rundt hodet (som en turban), for å holde ørene godt inntil hodet. «Turbanen» lar man vanligvis sitte på i ca. 10 dager, men et alternativ er å erstatte denne med en lettere modell etter hvert.
Bedøvelse
Det benyttes vanligvis lokalbedøvelse.
Etter operasjon
Like etter operasjonen vil du kunne reise hjem med den nevnte bandasjen rundt hodet. Denne bandasjen skal brukes døgnet rundt i én uke. I denne tiden vil det kunne være noe pressfølelse og smerter rundt ørene, og du må ikke vaske håret den første uken.
Hørselen blir rimeligvis litt dårligere gjennom bandasjene. Smertene kan være plagsomme, og vi anbefaler derfor bruk av smertestillende de første dagene. Om natten bør du ligge høyt med hodet. Etter ca. 10 dager avtales kontroll der bandasjene vil bli fjernet. Stingene løser seg opp av seg selv, og kontrollen er således ikke forbundet med noe ubehag for barn.
Etter dette kan du vaske håret, men om natten må du fortsatt bruke en «nattlue» eller bandasje rundt hodet i ytterligere fire uker. Dette er nødvendig for å hindre at ørene brettes fremover når du snur deg i løpet av natten. Om dagen anbefaler vi et bredt pannebånd i ca. fire uker.
Eventuelle komplikasjoner
Som ved alle kirurgisk inngrep kan det oppstå infeksjon og/eller blødning. Dette er imidlertid meget sjelden ved denne type inngrep. Dersom en blødning skulle inntreffe, vil symptomene være ekstraordinær smerte og sprengfølelse noen timer etter inngrepet. Det er vanlig med noe slikt ubehag etter at bedøvelsen går ut, men dersom det er stor sideforskjell bør man få dette undersøkt nærmere. En infeksjon vil du merke ved at smertene øker de påfølgende dagene, og at øret kjennes varmt og ubehagelig. Du vil i tillegg få nedsatt allmenntilstand med eventuell feber.
Øret vil ofte være mer ømtålig overfor kulde, varme, slag og støt, i flere måneder etter operasjonen, men dette pleier å normalisere seg med tiden. Hos noen få vil øret av ulike årsaker kunne gli ut igjen en del. Dersom dette skjer vil man kunne foreta ny korrigering etter noen måneder. Dette er imidlertid meget sjelden.
Kostnad
Hos barn vil man ofte være spesielt opptatt av mobbeproblematikken og lett definere tilstanden som en medfødt «misdannelse» som tradisjonelt har blitt dekket av det offentlige. Man er da imidlertid avhengig av å finne en privat klinikk med offentlig refusjonsavtale eller et offentlig sykehus.
Hos voksne kan det generelt være vanskeligere å få dekket kostnadene til operasjonen fra det offentlige.
Ønsker du behandling av utstående ører?
Det er naturlig at man lurer på en god del ting når man vurderer å operere utstående ører. Vi i Aviva Helse er tilgjengelige både på mail og telefon for å besvare dine henvendelser. Du kan også se på våre ofte stilte spørsmål eller ta kontakt med oss via kontaktskjemaet under. Det er selvfølgelig helt uforpliktende!
Her kan du bestille konsultasjon.