Bli kvitt ryggplagene

For mange kvinner med store bryster, handler det ikke bare om det kosmetiske når de ønsker seg mindre pupper. En for stor byste kan medføre mange plager, og ryggsmerter kan være noe av det verste. 

Det høres kanskje fint ut å ha store pupper, og mange ønsker seg til og med store pupper. Men for de kvinnene som har det, er det ikke alltid like festlig.

 

Jo større pupper, dess flere plager

Nakke- og ryggsmerter er en vanlig plage av at bysten rett og slett er for tung å bære for kroppen. En studie fra 2012 viser en betydelig sammenheng mellom cupstørrelsen på BH-en og rygg- og nakkeplager. Kvinnene med D-cup og oppover hadde flere plager enn de med mindre cup-størrelser.

 

For stort press

Problemet som ofte oppstår er at det blir for stort press på brystmuskulaturen, gi stramme nakkemuskler og eventuelt dårlig holdning.

Det konstante presset på ryggvirvlene, kan påvirke den naturlige holdningen eller kurven i ryggen, noe som igjen kan medføre andre ryggplager.

 

Mye smerte

Beate (44) fra Tønsberg har alltid slitt med at puppene har gitt henne mye smerte og plager.

«For det første var jo ryggen helt ødelagt etter så mange år med store pupper. Jeg hadde prolaps i nakken, og alltid vondt i ryggen. Jeg vet ikke om prolapsen hadde noe med puppene å gjøre, men ryggsmertene kom helt klart derifra. Det føles som om du hele tida bærer noe som er altfor tungt», forteller Beate, som har to barn.

 

Hudplager

Selv om hun er klar på at ryggsmertene var det verste, forteller hun også om andre plager.

«Jeg hadde alltid dype merker i huden både der BH-stroppene går og nedenfor armhulene. Det var også vanskelig å finne BH-er som passet, og de jeg fant var alltid veldig dyre», sier hun.

 

Vurderte operasjon

I mange år tenkte hun på å operere bort den altfor store bysten, men hun ønsket å bli ferdig med barn og amming først.

«Jeg tenkte alltid at jeg skulle redusere brystene etter at jeg fikk barn nummer to. Men så klarte jeg utrolig nok å slanke meg nesten 30 kilo ved hjelp av trening og kosthold. Etter dette har jeg gått ned mange BH-størrelser, og de fleste av mine plager, både med rygg, nakke og hud er borte», forteller hun.

 

Lurt valg

Selv om Beate klarte å slanke vekk puppene, er det ikke alle som verken klarer eller har den muligheten. For disse mener hun at operasjon er et lurt valg.

«Som sagt har det hele tiden vært min plan å operere vekk minst halvpartene av puppene mine. For kvinner som sliter med det samme som jeg har slitt med i alle år, mener jeg helt klart at en brystreduksjon vil være et smart valg.»

 

Tips/Info

  • Det kan være lurt å slanke seg før du bestemmer deg for operasjon, ettersom vektnedgang også kan redusere bryststørrelsen.
  • Det er ikke uvanlig å få nedsatt evne til å amme etter brystreduksjon
  • Dersom du oppfyller kriteriene for brystreduksjon på medisinsk grunnlag, dekker det offentlige slike
  • Kriteriene for at det offentlige skal dekke denne typen operasjon av er at det er snakk om min.500 gr. å fjerne på hver side og at man skal ha BMI under 25.
  • Resultatet av operasjonen er permanent, men ved hormonforandringer eller vektøkning kan brystene bli store igjen.

 

Lurer du på noe mer om brystreduksjon? Ta kontakt med oss!