Cellulit: Hva skyldes det og hva kan man gjør med det?

Vi lever i en verden med Photoshop og filtere der hud kan fremstilles silkemyk slik vi bare kan drømme om. Sammenligning med egen hud blir lite flatterende og markedet for å skape den perfekte hud er enormt.

Vi lever i en verden med Photoshop og filtere der hud kan fremstilles silkemyk slik vi bare kan drømme om. Sammenligning med egen hud blir lite flatterende og markedet for å skape den perfekte hud er enormt.

Men for cellulit finnes det faktisk behandlinger som fungerer!

 

Hva er cellulit?

Cellulit skyldes at huden er forankret med tynne fibre ned i dybden gjennom fettvevet under. Det helt overfladiske fettvevet blir av forskjellige grunner presset oppover slik at huden over presses opp, mens bindevevsfibrene holder igjen.

Teoretisk ville det da hjelpe å redusere den overfladiske fettmengden eller å forlenge /kutte bindevevsfibrene. Å redusere det overfladiske fettet lar seg i praksis ikke gjøre med noen form for behandling. Å kutte fibrene finnes det nå imidlertid forskjellige metoder for.

Rent visuelt er det noe alle kjenner igjen. Store eller små bulker i en glatt hudoverflate på hofter, rumpe og lår, sjelden før pubertet, men senere i økende grad og med store individuelle forskjeller. Alle kan få det, uavhengig av vekt og størrelse selv om det som regel er mindre uttalt hos slanke. 90% av kvinner over 30 år har det.

Rent anatomisk er det betinget av svært overfladisk fett som skyver huden opp mellom tynne drag av bindevev som holder huden igjen mot underlaget. Fettsuging vil derfor ikke kunne løse et cellulitproblem fordi det her er det dypere fettet som fjernes.

 

Årsaker

90% av kvinner over 30 år opplever å ha cellulit . Årsaker er:

  • Hadde din mor det er det stor sjangse for at du får det.
  • Østrogen har en påvirkning på fettstoffskiftet og kan bidra til å bygge opp og lagre mer fett.
  • Høyt inntak av karbohydrater, fett og salt på bekostning av fiberrik kost er negativt.
  • Mangel på fysisk aktivitet og røyking kan ha en negativ påvirkning.
  • Trange bukser kan gi mindre overfladisk blodsirkulasjon. Trange ettersittende jeans kan ha sin pris!

Listen kan gjøres lang. Å skille mellom cellulit og løs hud kan av og til være forvirrende. Spesielt på utsiden av låret kan huden være løs og gi slapphet som kan ligne på cellulit, men her er det kun løft av huden som kan hjelpe.

 

Behandlinger

Årsaken til cellulit sitter under huden og det sier seg selv at det ikke finnes noen form for krembehandling som vil kunne hjelpe. Det har også blitt benyttet forskjellige maskiner som har strukket /valset huden (endermologi), men effekten er liten og forbigående.

Nylig har det kommet enzymer på markedet som skal kunne sprøytes inn for å løse opp fibrene, men dette er på forsøksstadiet og foreløpig ikke tilgjengelig.

Å kutte bindevevsdragene er nyere behandlingsprinsipper. Dette gjøres i dag på forskjellige mer eller mindre effektive måter.

Å bruke en utvendig laser og tro at man kan kutte fibrene i dybden har lite for seg. Skulle du komme over slike tilbud: Glem det.

Behandlinger under huden er det eneste som i praksis vil kunne gjøre jobben. Det har blitt benyttet forskjellige typer tynn fiberoptikk med laserstråler som kan kutte bindevevsfibrene, men behandlingen kan ha en del komplikasjonsmuligheter og må ofte gjentas.

CELLFINA er et apparat som nylig er blitt godkjent av Food and Drug Administration i USA. Så langt er det ingen metode som kan vise til like god og langvarig effekt på cellulit som Cellfina.

Prinsippet er en maskin som suger huden litt opp samtidig som en kniv tynn som en nål føres under huden der bindevevsfibrene kuttes. Effekten er umiddelbar og normalt er det tilstrekkelig med en behandling som kan utføres med lokalbedøvelse.

Ubehag ved behandlingen er små stikk av lokalbedøvelsen. Etterpå er det lite smerter, men som regel litt blodutredelser som forsvinner over 2-3 uker.

Du kan etter hvert selvfølgelig utvikle flere celluliter (som du ville fått uansett), men de som er behandlet er borte!

 

Kostnad

Kostnad er avhengig av omfanget av behandlingen, men ligger på 3.200-10.000.

 

Kontakt oss for spørsmål om cellulit!