Derfor er dagens brystprotese bedre enn før

Du har kanskje lest om brystproteser som sprekker, og at silikon er kreftfremkallende. Frykt ikke. En moderne brystprotese kan du stå på uten at den sprekker, og innholdet lekker ikke ut.

Har du bakt boller før? Da vet du hvordan en deig kjennes ut som. Den kan ikke lekke, kan den vel? Akkurat sånn er dagens silikonproteser – formfast gelé av silikon.
Dette er grunnen til at protesen ikke kan lekke ut silikonvæske.

Tidligere ble protesen laget med flytende silikon, sammenlign det med en ballong med vann. Så ja, før i tiden ville vi ikke anbefalt å stå på brystprotesen. I dag kan du være en kvinnelig bokser, om du vil det, og være trygg på at silikonprotesen holder.

 

Et historisk tilbakeblikk

Det er flere grunner til at datidens brystproteser var lite egnet enn bare at silikonet var flytende. Da den første silikonprotesen for bryst ble introdusert i 1963, besto det av et tykt, gummiaktig skall fylt med klebrig silikongelé. Dette skulle ikke gå problemfritt.

 

Brystprotesen måtte fjernes

Kvinnene som fikk dette operert inn utviklet en kapsel av arrvev rundt implantatet. Fordi at kapselen trakk seg sammen, ble konsistensen hardere, brystet ble deformert og kvinnene fikk kroniske smerter. Dette medførte at implantatet ble fjernet.

 

Det var disse som lakk silkon i kroppen

I 1972 ble annengenerasjon implantat introdusert. Forskjellen fra førstegenerasjonen var at disse fikk et tynnere silikonskall og géleen ble tynnet ut. Mest sannsynlig, på grunn av det tynne skallet, viste det seg at det lakk silikongéle fra implantatene. Silikonprotesen fortsatte derfor sin utvikling, og tredjegenerasjonen ble derfor introdusert med et sterkere skall.

 

Reduserer risikoen for kapselkontraktur

Disse besto av et dobbeltlag materiale med en silikonbarriere imellom.
Moderne silikonproteser til bryst har en ru overflate, som sammenliknet med de glatte, minsker risikoen for kapselkontraktur. Dette kan være på grunn av en overflate som er mer gjenkjennelig med eksisterende vev i kroppen.

 

Den vanligste operasjonen

Det var først på 80-tallet at silikonproteser ble vanlig i Norge. I dag er brystforstørrelse med silikonprotese det mest vanligste kirurgiske inngrepet, og rundt 5000 norske kvinner legger seg under kniven i året.

Helt siden 60-tallet da silikonproteser ble oppfunnet, har det florert skrekkhistorier. Disse historiene finnes også i dag. Derfor er det viktig å dra til fagkyndige klinikker med et godt rykte, og som tilbyr proteser med livstidsgaranti.

 

Du kan trygt ta mammografi

Selv med mammografi, som trykker brystene dine så flate som de overhode kan bli, sprekker ikke en moderne brystproteser. Men det du derimot skal være obs på, er at protesen kan gjøre det vanskeligere å oppdage svulst på bildene – fordi protesen skygger for svulsten.

Derfor må du i forkant fortelle at du har brystprotese slik at du, om nødvendig, får ytterligere undersøkelser, som eksempelvis røntgen og hyppige innkallinger.

 

Har du spørsmål rundt brystoperasjoner, ta gjerne kontakt med oss for uformell prat!