Du får ikke hengepupper av å amme

Tror du at amming gjør brystene slappe? At de ser ut som langrennsstrømper eller inntørkede druer etter at du har gitt barnet ditt de sunne dråpene? Svaret er ikke så opplagt som man skulle tro.

Tror du at amming gjør brystene slappe? At de ser ut som langrennsstrømper eller inntørkede druer etter at du har gitt barnet ditt de sunne dråpene? Svaret er ikke så opplagt som man skulle tro. Noen hevder det er en myte at amming gir deg hengepupper. I mine øyne er utgangspunktet av stor betydning. Det er ikke så lett å sammenligne meloner og mandariner.

Et lite bryst kan ha like mye kjertelvev som et stort bryst , men mengden av fett kan være svært varierende. Kjertelvevet er også fordelt forskjellig. I et lite (ungt) bryst kan kjertelvevet kjennes som en hard klump, i et større bryst kan det være mer fordelt som grenene på et stort løvtre med fett innimellom. 

 

Svangerskapet har «skylden»

Det er svangerskapet i seg selv som gjør at kroppen og brystene forandrer seg. Melkekjertlene i brystene utvikler seg, og noe av fettvevet forsvinner. Brystene blir også større under svangerskapet og du kan få noen strekkmerker. Det er hormonpåvirkningen og vektøkningen under svangerskapet som endrer brystenes fasong. Så på slutten av svangerskapet har alle bryst fått sin påvirkning uansett. Men skal man droppe å amme for å gjøre minst mulig « skade» på brystet ?

Den amerikanske plastiske kirurgen Brian Rinker gjorde en studie, der han sammen med sine kolleger intervjuet 132 kvinner om både sykdomshistorie, BMI og BH-størrelse. Kvinnene var 39 år i gjennomsnitt, og 93 prosent av dem hadde minst ett barn. 58 av dem hadde ammet.

Konklusjonen var overraskende nok at amming ikke hadde så stor påvirkning på brystene, men antall graviditeter kunne ha noe å si. Selv er jeg litt kritisk til konklusjonen som jeg ikke synes skiller godt nok mellom «meloner og mandariner».

Men uansett hva noen måtte mene: Den som synes det er greit å kutte ut amming for å «spare» brystene må være gal !

Naturen er vis. Den første melken er ikke lik melken etter f.eks. 3 mndr. fordi barnet i forskjellige faser av spedbarnsperioden har forskjellig behov og evne til å ta opp næringsstoffene. Ingen ernæring er i nærheten av å kunne gi en fullverdig erstatning for morsmelk.

 

Lite amming i USA

I USA er det mange som tar keisersnitt og mange som velger bort amming, blant annet av frykt for hva det vil gjøre med brystene. De er redde for å miste både volum og fasong. Selv om det stadig er flere som ammer barna sine i USA, ble bare 49 prosent av barna ble ammet til de var seks måneder ifølge en undersøkelse fra 2011. I Norge har ammetallene gått nedover de siste ti årene, av ulike grunner. Å droppe ammingen av frykt for å miste formen på puppene er å gjøre sine barn stor urett og faktisk gi dem en dårligere start på livet.

 

Tøffinger ammer

Programleder Johanna Grønneberg Mesa skrev boken « Etter fødselen – det alle glemte å si» etter at hun fikk datteren Savannah. Familien bor delvis i California, USA og delvis i Norge, så hun har god erfaring med hvordan det er å være mor både i det amerikanske og norske samfunnet. I boken skriver hun om den norske ammekulturen.

«I USA er det ingen som forventer at du føder naturlig, og du må slettes ikke amme. Hvis du likevel gjør det, så blir du sett på som en tøffing», forteller hun i boken.

Ammepresset som mange kvinner føler i Norge, er ikke-eksisterende i USA. Her hjemme mener hun det er forventet av kvinner at vi ammer, fordi alle gjør det og fordi det er bra for barnet.

 

Ammende kvinner blir uglesett

I USA er det mange årsaker til at kvinner velger vekk ammingen. En av dem er at de er redd for å miste volum, form og fasong på puppene. I tillegg blir mange kvinner i USA uglesett om de skulle dra fram puppen for å gi barnet mat på et offentlig sted.

Skuespiller Alyssa Milano, kjent fra blant annet «Charmed», bryr seg imidlertid ikke om ammekritikken hun har fått blant annet i sosiale medier.

«Jeg bryr meg ikke. Jeg kommer til å fortsette å amme, kanskje helt til Elizabella (datteren) er seks år!», fastslår hun med glimt i øyet.

 

Puppen er skapt for å mate mennesker

Hun la ut et bilde av seg og datteren, der hun får mat, og mange berømmer henne for å bidra til normalisering av offentlig amming.

«Ingen bryr seg om hvis Miley Cyrus viser brystvortene sine på en konsert. Det virker som folk er mer komfortable med å seksualisere bryster, enn å forbinde dem med det de ble skapt for, nemlig å mate et annet menneske», sier Milano til Entertainment Weekly.

Hun har åpenbart et poeng, men heldigvis er det ikke slik for ammende mødre her hjemme i Norge. Selv om det har vært enkelte episoder der uvitende menn har uttalt at de mener kvinner bør holde puppen inne på offentlige steder. Det er imidlertid ikke den allmenne oppfatningen, for vi vet hvor bra amming er for babyer.

 

Amming redder liv

I Norge har vi heldigvis en sterk ammekultur, noe som fører til at de fleste velger å amme. I hvert fall velger de fleste å forsøke. Noen ganger fungerer det ikke, og da finnes andre gode alternativer. Men det aller beste for barnet, er å bli ammet. Morsmelk gir redusert risiko for infeksjoner, overvekt og høyt kolesterol. Også for kvinnen er amming forbundet med mindre risiko for brystkreft.

Norges ubestridte ammeekspert, overlege Gro Nylander, mener amming er så viktig at konsekvensen av mindre amming, er at liv går tapt.

«Det er overveldende dokumentasjon på at amming reduserer risiko for brystkreft hos kvinnen. Samtidig vet vi at morsmelk beskytter barnet mot potensielt farlige sykdommer», sier hun til Aftenposten.

Hun mener det er en fare at ammetallene i Norge nå peker nedover. I 1967 var det bare 25 prosent av tre måneder gamle babyer som fikk morsmelk. I 2007 var tallet hele 90 prosent, men nå er det altså på vei ned igjen.

 

Du kan alltids få nye pupper…

Det er synd, for internasjonale studier viser at jo mer barn blir ammet, desto sunnere er barna. Forskning har også vist en sammenheng mellom intelligens og barn som ammes. Hvorfor tallene går ned kan det være mange årsaker til. Men om du velger vekk amming fordi du er redd for kroppen din, og spesielt brystene, så gi det en sjanse til.

Puppene dine kan du alltids gjøre noe med etterpå, alle helsefordelene både du og barnet får ved amming er det umulig å gjenskape. Naturen er vis. Den første melken er ikke lik melken etter f.eks. 3 mndr. fordi barnet i forskjellige faser av spedbarnsperioden har forskjellig behov og evne til å ta opp næringsstoffene. Hele dyreriket ammer. Homo sapiens oppstod for ca. 70.000år siden. Du ble deg fordi kvinner i 69.970 år før deg ikke valgte bort amming!

Det er kun de siste 40-50 år det er blitt rimelig trygt å reparere hva du måtte sitte igjen med, enten dette måtte være volumtilskudd i form av protese og/eller brystløft.

Å la seg reparere er etter hvert så stuerent at det er lov å si det. Som plastikkirurg og generell kirurg med et par tusen brystoperasjoner på «samvittigheten» har du min støtte mht. ønsket om å fortsatt ville se ut «som før». Og det er faktisk mulig. Men amm dine barn. Og fød dem fortrinnsvis naturlig (som det finnes andre argumenter for).

 

Fordeler ved å amme

 • Morsmelk inneholder immunstoffer som beskytter mot infeksjoner fra virus og bakterier
 • Den kan også beskytte mot diaré, ørebetennelse og luftveisinfeksjoner
 • Morsmelk kan brukes som nesedråper eller som «salve» på sår
 • Morsmelk er lett fordøyelig, og gir ikke barnet forstoppelse
 • Den har positiv effekt på utviklingen av hjerne og nervesystem
 • Det reduserer risikoen for brystkreft hos mor
 • Det beskytter barnet i flere år etter amming

 

Råd hvis du vil forandre brystene

 • Vær sikker på at du er ferdig med barn før du velger å gjøre noen inngrep
 • Vær trygg på at du har en god dialog med legen, og føler deg sikker på ham/henne.
 • Lytt til en erfaren plastikkirurgs råd. Han skal kunne forutsi hva du får som resultat enten du trenger volum, fasong(løft) eller begge.
 • Dersom du er usikker på om dette er noe for deg, bestill en konsultasjon.

 

Lurer du på noe om brystforstørrelse og/eller brystløftKontakt oss gjerne!