Er du mann og har forstørrede bryster?

At kvinner ønsker større eller mindre pupper er ikke så uvanlig. Men visste du at også menn kan slite med for store bryster, og at flere menn får utført brystreduserende operasjoner?

En del gutter og menn sliter med for store bryster, i likhet med mange kvinner. For menn derimot handler det som regel ikke om fysiske plager som ryggvondt og hudplager, men plager av mer psykisk art, som flauhet, stress, dårlig selvtillit eler skamfølelse.

 

Ufarlig tilstand

Forstørrede bryster hos menn kan være både pinlig og plagsomt. Som regel er tilstanden ufarlig og hos yngre menn er det også forbigående. 65 prosent av alle menn mellom 50 og 80 år kan ifølge undersøkelser oppleve noen grad av gynekomasti, som tilstanden heter på fagspråket.

 

Pinlig og vanskelig

I de fleste tilfeller er dette en ufarlig tilstand, men det kan være pinlig og vanskelig å takle, kanskje spesielt for tenåringsgutter i puberteten. Men også for voksne menn kan det å ha forstørrede bryster være en utfordring. Man føler seg trolig ikke spesielt maskulin dersom man har forstørrede bryster. Det er også vanskelig å skjule og kan kanskje være flaut i forhold til eventuelle kjærester eller partnere. For mange er stranda om sommeren deres verst mareritt, og de skjuler seg stadig under store gensere eller t-skjorter.

 

Hormonendringer

Årsaken til at menn kan få forstørrede bryster kan være mange. Hormonforstyrrelser, overvekt eller underliggende sykdom. Anabole steroider kan også gjøre at brystene blir større.

 

Gynekomasti i puberten

Hos gutter i pubertene er dette som regel en normal tilstand, som er forbigående og som skyldes hormonendringer. Dersom yngre menn har gynekomasti, bør man lete etter en mulig underliggende årsak, ifølge ekspertene. Halvparten av alle gutter vil oppleve fysiologisk gynekomasti. Det starter som regel i 13-14-årsalder og for de fleste går dette spontant tilbake i løpet av et halvt til to år.

 

Brystoperasjon

Dersom tilstanden vedvarer etter to år eller etter 17-årsalder, anbefaler legene at man utredes. Finner man ingen underliggende tilstand kan tilskudd av testosteron eller bruk av østrogendempende midler gis. Mange mener det beste alternativet er kirurgi for å redusere brystene.

 

Tips for å takle gynekomasti

  • Er du i tenårene, vit at tilstanden normalt går over innen to år.
  • Bruk kompresjonstøy for å gjøre brystene mindre synlig, dersom du synes det er flaut.
  • Samtaleterapi eller rådgiving kan bidra til at du lettere kan kommunisere med partneren din slik at han/hun forstår hva du går gjennom.
  • Snakk med andre som har gynekomasti
  • Snakk med familie og venner om problemet, det kan hjelpe deg til å redusere flauheten og stresset du opplever ved å ha gynekomasti.
  • Nettstedet gynecomastia.org kan hjelpe deg med mer informasjon om tilstanden og har også et forum der man kan dele erfaringer og historier

 

Lurer du på noe mer om gynekomasti? Ta kontakt med oss!