Må jeg bytte brystprotese?

Selv om du ikke har vondt eller andre plager som følge av brystprotesen, gjør du likevel lurt i å ta en regelmessig sjekk – både for helsens del, men også for å sikre et varig, pent resultat.

Det er ingen tvil om at brystproteser har lang levetid. Likevel er «livstidgaranti» en litt snedig formulering fra leverandørene. Det er heller tvilsomt om dagens moderne proteser vil holde gjennom en «livstid», hva nå enn det måtte bety. Når enkelte produsenter garanterer livstidsgaranti, bruker de betegnelsen «i protesens levetid» – men hva betyr dette egentlig? Gjennom et langt liv er det uunngåelig at resten av kroppen forandrer seg, og i enkelte tilfeller kan det påvirke hvordan brystet ser ut og kjennes.

I denne artikkelen brukes ordene «brystprotese», «protese», «silikonpupper», «silikonprotese» om hverandre. Alle begrepene betyr det samme.

 

Det vanligste inngrepet i Norge

Silikonproteser kom som en farsott i Norge på 80-tallet, og er i dag det vanligste plastikkirurgiske inngrep i verden. Om lag 5000 norske kvinner får silikonpupper hvert år – det er et daglig snitt på 13 operasjoner.

Moderne brystproteser inneholder formfast gelé av silikon, og er derfor svært sikre mot lekkasje. Skrekkhistorier fra gamledager er det derfor skjellig grunn til ikke å frykte lenger, da store skader på brystproteser sjeldent finner sted i dag.

 

Kapseldannelse kan forekomme

Kroppen har et fantastisk immunforsvar og en unik evne til å reparere seg selv. Når noe opereres inn i kroppen, vil det dannes en tynn hinne rundt fremmedlegemet. Rundt enhver brystprotese vil det dannes en slik hinne. Denne kalles en kapsel, men i praksis mener vi egentlig «problemkapsel» når vi snakker om dette. I visse tilfeller vil bindevevshinnen gradvis kunne bli for tykk og stram rundt protesen, slik at den kjennes hard ut.

Hvor hyppig slik kapseldannelse skjer, varierer veldig. I praksis bør man regne med 3–4 prosent risiko, og de fleste av disse fremtrer i løpet av de første to årene. Kapseldannelse er ikke farlig i seg selv, men kan føre til at brystet forandrer sin opprinnelige form, blir hardere og ser mer unaturlig ut.

 

Kroppen forandrer seg

I løpet av livet vil kroppen forandre seg – akkurat det er uunngåelig. Vektforandringer og endringer etter svangerskap kan føre til at huden blir mindre elastisk. I tillegg reduseres kollagenet i hudens fibre som et resultat av årenes løp, noe som også fører til mindre elastisk hud. Ved bytte av protese kan det således være forskjellige alternativer som kan være aktuelle, for eksempel endring av størrelse, fjerning av problemkapsler eller brystløft.

Siden det allerede er blitt laget et hulrom til silikonprotesen, vil en bytting av protese ikke være like omfattende og smertene vil som oftest være vesentlig mindre enn da man fikk satt inn brystprotesene.

 

Ingen plager? Sjekk likevel

Selv om silikonpupper er svært vanlig og de færreste opplever problemer tilknyttet protesene, er det ikke alltid så lett for en selv å kjenne etter om noe forandrer seg. Dersom du ikke opplever plager eller forandringer i brystenes form eller fasthet, anbefales det likevel at du foretar en regelmessig sjekk. Du vil neppe møte på en eneste plastikkirurg som vil si at det er trygt å gå med samme protese i mer enn 20 år.

Ta kontakt med plastikkirurgen som utførte inngrepet ditt. Er det noen forandringer på protesen? Har det dannet seg kapsler – og i så fall, hvor store? Hun eller han kan enkelt kontrollere om alt er som det skal. Vår holdning i Aviva Helse er at det er viktig å passe på kroppen sin – og kommunisere med en plastikkirurg som tar tilstrekkelig ansvar.

 

Ønsker du å lære mer om brystoperasjoner?

For mer informasjon om brystproteser og brystoperasjoner, finner du mer lesestoff på sidene til de respektive tjenestene.

Brystforstørring

Brystløft

Brystrekonstruksjon

Brystreduksjon

 

Vi er her for deg

Har du fått svar på spørsmålene dine, eller er det fortsatt noe som er uklart? Å bestemme seg for å operere brystene, er ikke gjort på en dag. Det er naturlig at man lurer på en god del ting i vurderingsfasen. Vi i Aviva Helse er tilgjengelige både på mail og telefon for å besvare dine henvendelser. Du kan også se på våre ofte stilte spørsmål. Det er selvfølgelig helt uforpliktende!